Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat duminica drept "probabila" o implicare a Damascului in atentatul cu masina-capcana in care a fost asasinat vineri la Beirut seful serviciilor de informatii din cadrul politiei libaneze Wissam al-Hassan, relateaza AFP.
"Este probabil (...). Inca nu stim cine se afla in spatele (atentatului), dar totul arata ca este vorba despre o prelungire a tragediei siriene", a declarat Fabius pentru posturile Europe1 si I-télé, acuzandu-l pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca "incearca sa extinda contagiunea" conflictului in tari vecine Siriei.

"As vrea sa spun cat de mult condamnam acest atentat oribil, cat de solidari suntem cu populatia libaneza, cu Guvernul libanez. Ma gandesc la presedintele (Michel) Sleiman si la premierul (Najib) Mikati", a continuat ministrul francez.

Trei persoane, inclusiv generalul al-Hassan si soferul sau, au fost ucise, iar alte 126 ranite, intr-un atentat comis vineri la Beirut cu o masina-capcana umpluta cu explozivi, potrivit unui bilant definitiv, scrie Mediafax.

"Eu cred ca este efectiv vorba despre o prelungire a ceea ce se petrece in Siria, ceea ce face si mai necesara plecarea lui Bashar al-Assad" de la putere, a insistat seful diplomatiei franceze.

"Interesul lui Bashar (al-Assad), care este un manipulator, este sa extinda contagiunea in Turcia, Iordania, Liban", a apreciat Fabius.
El a subliniat totodata asupra prezentei partidului siit libanez Hezbollah in conflictul sirian.

"Hezbollahul face parte din Guvernul libanez si nu s-a observat o prezenta a acestuia in conflictul sirian. Insa, de cateva zile, exista o prezenta a unor militanti Hezbollah in conflict, o drona (avion fara pilot) care a fost trimisa catre Israel", a declarat ministrul.

"Se pare ca exista o vointa a Hezbollah si, deci, a Iranului de a manifesta a-si manifesta mai expres prezenta (alaturi de regimul de la Damasc), iar noi nu putem sa fim de acord cu acest lucru", a continuat Fabius.

Iranul, un aliat fidel al regimului la putere in Siria, sustine totodata miscarea siita libaneza Hezbollah.

Liderul acestui partid siit libanez, Hassan Nasrallah, a declarat joi ca membri din cadrul puternicului partid armat lupta impotriva rebelilor sirieni, dar cu titlu personal, fara un mandat din partea miscarii aliate Damascului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri