Turcia ar trebui sa infiinteze propria uniune monetara a lirei turcesti in loc sa adere la zona euro, reiese dintr-o declaratie ambigua a premierului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, care a declansat dezbateri in presa locala, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.
"Timp de decenii, lira turceasca a avut o reputatie proasta pentru volatilitate si hiperinflatie. Turcii obisnuiau sa aiba nevoie de milioane de lire pentru cumparaturi zilnice, precum paine, lapte sau branza", scrie cotidianul american.

Acum insa, presa din Turcia dezbate intens posibilitatea unei uniuni monetare a lirei, dupa o declaratie ambigua a lui Erdogan in timpul unei vizite recente la Berlin.

"Intre membrii UE sunt unii care ne spun: «Sunt impotriva euro. Nu voi intra in uniunea monetara». Ne sfatuiesc chiar, spunand: «Nu intrati niciodata in zona euro. Puteti infiinta o Zona a Lirei Turcesti». Eu spun ca sunt de acord", a afirmat Erdogan.

Premierul nu a dat detalii despre modul in care o eventuala zona a lirei ar putea fi structurata sau tarile care s-ar putea alatura, insa presa proguvernamentala a speculat imediat declaratia acestuia drept dovada a puterii economice in ascensiune a Turciei. Lira s-a apreciat cu 5% fata de dolar in acest an, dupa ce a pierdut 20% anul trecut.

Unii analisti au pus sub smenul intrebarii ideea premierului, avand in vedere prezenta redusa a lirei in tranzactiile internationale.

"Desi apreciez ca oamenii au o viziune despre viitor, nu cred ca acest proiect este realist. Teoretic, doar kurzii din nordul Irakului si Azerbaidjan s-ar putea gandi sa se alature unei zone a lirei, dar chiar si pentru ei ar fi dificil", a spus Atilla Yesilada, analist politic la firma de cercetare Global Source Partners, din Istanbul.

Moneda Turciei a devenit in ultimii ani un activ interesant, sustinuta de una dintre cele mai rapide rate de crestere economica din lume si de cea mai redusa inflatie din ultimele decenii, noteaza WSJ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri