Majoritatea sotiilor japoneze renunta la slujbe dupa nasterea primului copil, iar cele care opteaza sa lucreze sunt poreclite "sotii baietoase", guvernul de la Tokyo avand ca obiectiv cresterea ponderei femeilor angajate, care pot avea o contributie la PIB de pana la 15%.
Combinarea unor factori precum numarul limitat al gradinitelor, presiunile din partea partenerilor si lipsa de flexibilitate a locurilor de munca face ca femeile care muncesc sa fie o minoritate, 70% dintre acestea renuntand la slujbe dupa primul copil, relateaza Bloomberg, conform Mediafax.

Procentul este cu mult mai mare comparativ cu Statele Unite, unde circa o treime dintre femei opteaza sa ramana acasa.

Japoneza Terue Suzuki este o exceptie de la regula, ea optand dupa nasterea primului copil sa se mute cu parintii, fara sot, in timpul saptamanii, pentru a putea reveni la serviciu.

"A fost ca o casatorie de weekend", a spus Suzuki, care lucreaza la o companie de telecomunicatii.

In societatea japoneza, cand o femeie opteaza sa lucreze in loc sa stea acasa sa isi ingrijeasca sotul este numita "o sotie baietoasa".

Suzuki a avut noroc ca a fost sustinuta de companie si de sot, in prezent fiind director pentru servicii de cloud-computing.

Un ziar japonez a poreclit-o "oniyome", ceea ce inseamna "sotie baietoasa", intr-un articol privind flexibilitatea programului de lucru.
Expresia a devenit faimoasa pe un blog, al carui continut a fost transformat intr-un serial cu 11 episoade numit Oniyome Nikki, tradus ca Diary of a Devil Wife (Jurnalul unei sotii baietoase) difuzat la televiziunea nationala din Japonia in 2005.

Un sondaj realizat in 2010 in randul a 6.000 de cupluri din Japonia a aratat ca 70% dintre respondenti cred ca mamele trebuie sa renunte la lucru pentru a-si ingriji copiii mici.

Numarul de centre pentru ingrijirea copiilor din Japonia, de 166 la 10.000 de locuitori, este sub cel de 201 din Marea Britanie si 365 in Australia.

Japonia este in fruntea unui top de 144 de tari in privinta capacitatii de inovare, potrivit celui mai recent raport privind competitivitatea al World Economic Forum, dar este abia pe locul 87 in cazul participarii femeilor la forta de munca, cea mai joasa pozitie in randul G7, cu exceptia Italiei.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri