Bancile din Grecia, care in ultimii ani au acoperit necesarul de finantare al guvernului elen, au devenit reticente sa mai imprumute statului sume mari, din cauza unei limite impuse de Banca Centrala Europeana (BCE), potrivit cotidianului Kathimerini.
Guvernul elen a renuntat, dupa ce a primit imprumuturi externe de la FMI si statele zonei euro, sa mai emita obligatiuni pe pietele internationale, din cauza dobanzilor foarte mari. Guvernul a continuat, insa, sa se imprumute pe piata locala prin emisiuni de titluri pe perioada scurta, noteaza Mediafax.

Bancile elene au acoperit in ultimii ani necesarul de finantare al statului si au folosit titlurile ca garantii pentru a accesa fonduri de la mecanismul pentru lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance) al BCE. Banca centrala zonei euro cere, insa, limitarea sumelor pe care statul le poate imprumuta prin titluri de Trezorerie.

Guvernul de la Atena este ingrijorat inaintea reuniunii Eurogroup de la inceputul saptamanii urmatoare, scrie Kathimerini. In cazul in care tara nu primeste urmatoarea transa de ajutor extern, se va afla intr-o situatie financiara extrem de dificila.

La cateva zile dupa reuniunea Eurogroup de pe 12 noiembrie, Grecia va trebui sa rostogoleasca sau sa plateasca datorii de 6,6 miliarde de euro, formate din titluri de Trezorerie ajunse la maturitate. Agentia de administrare a datoriei statului a programat doua licitatii pentru vanzarea de titluri saptamana aceasta si la inceputul saptamanii urmatoare, avand in vedere ca titlurile sunt scadente pe 16 noiembrie.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, dar si Alpha Bank si Piraeus Bank sub brand propriu.

Bancile din Grecia au au fost afectate puternic de recesiunea severa si de masurile dure de austeritate adoptate de guvern pentru imprumuturile externe. De asemenea, institutiile de credit au serioase probleme privind capitalul, dupa ce au participat la un program de restructurare a datoriei statului, in urma caruia au fost sterse datorii de circa 100 de miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri