Barack Obama, reales presedinte al SUA, se confrunta acum cu doua intrebari la care evita sa raspunda de mai mult de un an, respectiv cine il va ilocui pe Timothy Geithner (foto) la sefia Trezoreriei si cand va fi efectuata inlocuirea, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
Desemnarea unui nou sef al Trezoreriei va fi probabil una dintre primele decizii "de personal" din noul mandat al lui Obama. Inlocuirea lui Geithner ar trebui sa dea startul unei reimprospatari a echipei economice si de securitate nationala din jurul presedintelui, comenteaza pentru Bloomberg sase actuali sau fosti oficiali americani, contactati inainte de aflarea rezultatului alegerilor.

Unii dintre consilierii presedintelui vor pleca, altii vor prelua unele dintre posturile proaspat eliberate.

"Primul lucru este Trezoreria. Esti nevoit sa rezolvi treaba asta inainte de orice altceva", a declarat Bill Daley, fost sef al administratiei prezidentiale.

Devenit cel de-al doilea presedinte SUA dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial care a reusit sa fie reales in pofida unui somaj de peste 6%, Obama este nevoit sa-si remanieze Cabinetul si staff-ul apropiat in paralel cu negocierile dure care vor urma in Congres pentru evitarea "prapastiei fiscale" - masurile automate de scadere a cheltuielilor publice si crestere a taxelor care, in absenta actiunii politice, ar intra in vigoare la 1 ianuarie 2013, riscand sa arunce America intr-o noua runda de recesiune.

Una dintre principalele optiuni pentru pozitia de sef al Trezoreriei este Jack Lew, actualul sef al administratiei prezidentiale, potrivit surselor citate.

Cu relatii in Congres si experienta la sefia echipei de consilieri pe teme de buget pentru presedintii Bill Clinton si Obama, Lew este considerat un foarte bun cunoscator al problemelor fiscale ale SUA ar putea fi un personaj central in negocierile administratiei cu legislativul in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui.

Un alt candidat cu sanse mari la sefia Trezoreriei este Erskine Bowles, fostul sef al administratiei prezidentiale pe timpul lui Bill Clinton si co-presedinte al comisiei bipartizane care i-a propus anul trecut presedintelui Obama un plan de reducere a deficitului bugetar. Bowles i-a deranjat insa pe unii apropiati ai presedintelui cand l-a criticat pe Obama pentru ca nu a sustinut ideile din proiectul sau.

Contactati de Bloomberg, Lew si Bowles au refuzat sa comenteze informatiile.

Pe langa inlocuirae lui Geithner, Obama trebuie sa fie pregatit pentru plecarea secretarului de stat Hillary Clinton, care a anuntat ca nu intentioneaza sa ramana la Casa Alba pentru un al doilea mandat. Totodata, Departamentul Comertului este condus in prezent de catre un secretar general interimar, Rebecca Blank, iar secretarul general pentru Aparare, Leon Panetta, nu a indicat daca isi va continua activitatea. Panetta, 74 de ani, este cel mai in varsta membru al Cabinetului.

Multe dintre functiile care trebuie ocupate in noua administratie Obama au nevoie de confirmarea Senatului.

Surse din administratie sustin ca Obama nu a oferit apropiatilor indicii legate de intentiile sale in aceasta privinta.

Sursa imagine: treasury.gov
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri