Companiile straine au luat, in prima jumatate a anului 2012, peste 1.500 de decizii de investitii in Europa, inregistrandu-se o crestere de 6,3% fata de perioada similara a anului trecut, arata un studiu Ernst & Young.
Locurile de munca generate de investitiile straine directe (ISD) in prima jumatate a anului 2012 (78.299), compenseaza, intr-o oarecare masura, locurile de munca desfiintate in urma restructurarii si comprimarii lantului de aprovizionare in multe industrii din Europa.

„Investitorii par sa fi acceptat incertitudinea si volatilitatea prezente in multe tari si industrii europene ca pe o noua normalitate. Problemele economice din regiune sunt compensate de alti factori de business in Europa, printre care: cea mai mare concentrare de consumatori cu putere mare de cumparare, competente profesionale diverse si productive, un climat de inovatie fara precedent si infrastructura superioara”, a precizat Marc Lhermitte, Head of Ernst & Young's International Location Advisory Services.

Unde se duc investitiile?


Tarile din Europa de Vest au continuat sa atraga un numar mare de investitii, dar acestea au avut o valoare mica si au creat locuri de munca mai putine comparativ cu proiectele derulate altundeva pe continentul european. Marea Britanie a ramas cel mai mare beneficiar de proiecte de investitii straine directe in prima jumatate a anului 2012, in timp ce Franta s-a mentinut pe locul al doilea. Pe de alta parte, Spania a devansat Germania ocupand locul al treilea.

Europa Centrala si de Est a inceput sa recupereze ca destinatie de referinta pentru investitii in prima jumatate a anului 2012, dupa ce inregistrase o scadere semnificativa in 2010 si 2011, cand investitiile din regiune au atins minimele istorice. In prima jumatate a anului 2012, Europa de Est a atras 75% din deciziile de investitii straine directe. Mai mult de jumatate (53,8%) din locurile de munca create de ISD au fost in tarile Europei Centrale si de Est.

Industrii care au atras investitii in Europa


Serviciile pentru afaceri si industria de software au detinut primele doua pozitii in generarea de proiecte de investitii straine directe in Europa, cumuland 29,4% din deciziile de investitii in prima jumatate a anului 2012. Industriile producatoare, cum ar fi industria auto, industria de utilaje, chimica si a bunurilor de larg consum si-au mentinut o pozitie importanta in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca.

Proiectele de investitii straine directe in sectorul auto au continuat sa creasca, mai ales in Europa Centrala si de Est, in prima jumatate a anului 2012.

Astfel, acest sector ocupa locul al treilea in ceea ce priveste proiectele de investitii straine directe, generand cele mai multe locuri de munca in urma investitiilor mari provenite de la furnizorii si producatorii germani, americani si japonezi de echipamente originale.
In prima jumatate a anului 2012, s-a inregistrat o crestere puternica a proiectelor de investitii straine directe derulate de companiile de logistica, in principal furnizori din SUA si Germania.

Companiile care doresc sa patrunda in lanturile de aprovizionare dense si complexe din Europa, care vor sa-si fluidizeze procesele si sa-si sporeasca eficienta isi externalizeaza tot mai frecvent serviciile catre companii de logistica terte.

Investitorii


In ceea ce priveste fondurile de investitii straine directe, SUA ramane cel mai mare investitor extern in Europa, cu 32,5% din totalul investitiilor, cea mai mare parte a acestora directionate in domeniul serviciilor pentru afaceri si industria de software.

Germania si-a mentinut locul de cea mai mare tara europeana cu proiecte de investitii in Europa, cu un procent de 12,5% din proiectele totale si 27,2% din totalul locurilor de munca create de ISD.

Tot potrivit raportului, companiile din pietele emergente sunt in expansiune, in mod selectiv, pe anumite piete europene. In prima jumatate a anului 2012, antreprenorii din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au generat 5,7% din proiectele de investitii straine directe si 7% din locurile de munca create in Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri