Troica creditorilor internationali a transmis un raport pozitiv privind Grecia, insa ministrii de Finante din zona euro, care se reunesc pentru a discuta situatia Atenei, nu vor lua luni o decizie asupra urmatoarei transe de imprumut, a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, potrivit Mediafax.
Raportul, transmis in noaptea de duminica spre luni de Troica creditorilor (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), este o preconditie ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa, de 31,5 miliarde de euro, din imprumuturile externe.

"Raportul este fundamental pozitiv, pentru ca grecii chiar s-au tinut de cuvant", a declarat Juncker, citat de agentia de presa DPA.

Raportul vine dupa ce parlamentul elen a aprobat duminica seara bugetul pentru anul urmator, la numai cateva zile dupa adoptarea unor masuri de austeritate pentru urmatorii doi ani.

Pentru anul urmator, bugetul prevede reduceri de cheltuieli si majorari de taxe cu un impact total de 9,5 miliarde de euro.

In pofida raportului pozitiv, Eurogroup nu va lua la reuniunea de luni o decizie asupra urmatoarei transe de ajutor financiar, a declarat Juncker, intrucat raman deschise mai multe probleme, inclusiv daca va fi acordata Atenei o prelungire de doi ani la perioada in care trebuie sa-si aduca indatorarea sub control.

"Vom discuta situatia azi (luni, n.r.), dar nu putem ajunge la o decizie finala", a spus Juncker, adaugand ca trebuie consultate parlamentele nationale ale statelor din zona euro.

Ministrul de Finante elen, Yiannis Stournaras, a declarat, luni, ca Grecia nu se asteapta decat la o "declaratie politica" de sustinere in urma reuniunii Eurogroup.

Creditorii internationali vor ca Atena sa-si reduca indatorarea la 120% din PIB pana in 2020. Ultimele date ale Comisiei Europene arata ca indatorarea Atenei urmeaza sa creasca la aproape 190% din PIB pana in 2014.

Grecia are de platit datorii de circa 5 miliarde de euro vineri. Oficiali europeni au declarat ca tara nu va intra in incetare de plati din cauza intarzierii transei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri