Stergerea partiala a datoriei Greciei catre creditorii institutionali, respectiv Uniunea Europeana si FMI, nu este de dorit "pentru moment", a declarat miercuri directorul general al Institutului pentru Finante Internationale, Charles Dallara, potrivit caruia este de preferat reducerea dobanzilor.
"Cred ca o reducere a datoriei catre sectorul oficial, asa cum au procedat creditorii privati, ar reprezenta un risc politic pentru intreaga Europa. Nu este momentul", a afirmat Dallara la Atena, transmite AFP.

Institutul, cu sediul la Washington, reprezinta interesele celor mai mari banci la nivel international.

"Sectorul oficial trebuie sa aiba ca prioritate reducerea dobanzilor pe care Grecia trebuie sa le plateasca, atat pentru imprumuturile vechi cat si pentru cele viitoare", a spus Dallara, care a negociat iarna trecuta, cu guvernul elen, in numele bancilor private, reducerea voluntara a datoriei suverane cu 107 miliarde de euro.

Seful Institutului considera ca zona euro si FMI trebuie sa gaseasca un echilibru intre reducerea dobanzilor si extinderea periodelor de maturitate ale imprumuturilor.

Dallara a aratat intr-un discurs sustinut la un eveniment organizat de Uniunea bancilor elene ca datoria publica nu se mai afla in centrul problemei elene, iar accentul ar trebui pus pe stimularea cresterii economice.

Creditorii institutionali ai Greciei, respectiv zona euro si FMI, s-au angajat, incepand din 2010, dupa declansarea crizei datoriilor, sa imprumute tara cu 240 de miliarde de euro.

PIB-ul Greciei a scazut cu 7,2% in trimestrul al treilea


Economia Greciei a inregistrat o contractie de 7,2% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat miercuri institutul de statistica din aceasta tara, transmite AFP.

"In baza datelor disponibile, nerevizuite, PIB-ul a scazut cu 7,2% fata de intervalul similar din 2011, ceea ce marcheaza o agravare a recesiunii, dupa declinul de 6,3% consemnat in trimestrul al doilea", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Economia elena a inregistrat un declin de 22% de la declansarea crizei financiare mondiale in 2008, iar pentru 2013 este asteptat un recul de 4,5%, sub cel de 6,5% prognozat pentru 2012.

In 2011, PIB-ul Greciei s-a contractat cu 7,1%.

Guvernul de la Atena si Comisia Europeana anticipeaza ca economia Greciei va reveni la crestere in 2013.

Bugetul multi-anual aferent perioadei 2013-2016, aprobat saptamana trecuta de Parlamentul elen, prevede pentru anul viitor un avans modest de 0,2%, urmat de o crestere de 2,5% in 2015 si de 3,5% in 2016.

Guvernul condus de conservatorul Antonis Samaras are drept prioritate revenirea economiei la crestere, in conditiile in care somajul afecteaza un sfert din populatia activa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri