Procurorii din Atena au dispus noi audieri si rejudecarea jurnalistului Costas Vaxevanis, achitat recent de un tribunal elen in dosarul in care a fost acuzat de incalcarea dreptului la viata privata prin publicarea unei liste cu 2.000 de greci cu conturi bancare in Elvetia, denumita "lista Lagarde".
Procuratura din Atena a anuntat vineri ca achitarea lui Vaxevanis, pe 1 noiembrie, a fost "incorecta din punct de vedere juridic", iar jurnalistul urmeaza sa fie rejudecat de o instanta mai inalta, scrie Financial Times, citat de Mediafax. Data noului proces nu a fost anuntata.

"Nu s-a mai auzit ca un procuror sa conteste decizia unui judecator daca interesul public nu este amenintat, iar in acest caz domnul Vaxevanis a servit interesul public", a declarat avocatul jurnalistului.

Cazul a atras atentia presei internationale. Revista de investigatii "Hot Doc", unde Vaxevanis este editor, a publicat in luna octombrie asa-numita "lista Lagarde", care cuprinde informatii despre 2.000 de greci care au conturi la sucursala elvetiana a bancii britanice HSBC.

"Niciuna dintre persoanele de pe lista nu l-a reclamat pe Vaxevanis pentru defaimare", a continuat avocatul jurnalistului.

Vaxevanis a fost achitat pe 1 noiembrie, instanta hotarand ca jurnalistul a actionat in interes public.

In urma achitarii sale, un procuror grec specializat pe probleme financiare a cerut parlamentului sa traga la raspundere doi fosti ministri de Finante care nu au luat masuri impotriva evazionistilor de pe lista.

Fostul ministru de Finante George Papaconstantinou a obtinut in 2010 lista de la omologul sau francez Christine Lagarde, in prezent director executiv al Fondului Monetar International.

Seful agentiei de administrare fiscala, Ioannis Kapeleris, a declarat ca Papaconstantinou i-a spus sa nu inceapa o ancheta.

Urmatorul ministru de Finante, Evangelos Venizelos, a trecut cu vederea problema.

Actualul ministru de Finante, Yannis Stournaras, a cerut autoritatilor franceze sa furnizeze o noua copie oficiala a listei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri