Grupari armate palestiniene din Fasia Gaza sunt incepand de miercuri tinta unei operatiuni militare israeliene, "Pilon al Apararii", operatiune in care pana in prezent au fost ucisi 49 de palestinieni, relateaza AFP, care prezinta principalele grupari armate palestiniene.
- HAMAS, care se afla la putere in Fasia Gaza incepand din 2007, este creditata de Institutul International pentru Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanti, dintre care aproximativ 10.000 - cei mai bine antrenati - fac parte din cadrul aripei sale militare, Brigazile Ezzedin al-Qassam.

Acestea poarta numele "parintelui" Revoltei arabe (1936-1939) impotriva mandatului britanic in Palestina, ucis in 1935. Lor li se adauga alti aproximativ 10.000 de membri ai miscarii islamiste Hamas, integrati in randul fortelor de securitate din Fasia Gaza, in special in cadrul Fortei Executive, formata de catre Hamas.

"Ele vor purta grosul oricarei angajari cu armata israeliana, ca in timpul operatiunii "Plumb Topit" din 2008", apreciaza IISS. Armamentul lor, de contrabanda sau artizanal, cuprinde mine, rachete, mortiere si arme usoare.

Potrivit site-ului lor, qassam.ps, aceste forte au aparut la jumatatea lui 1991, in cursul primei Intifada, in urma unor incercari de lansare a unei retele armate inca din 1984 de catre cei care vor lansa Hamas in 1987. Numarul lor real "este cunoscut doar de comandantul Brigazilor", adauga site-ul.

La 14 decembrie 2011, cu ocazia marcarii a 24 de ani de la crearea Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam au revendicat peste 1.000 de operatiuni impotriva Israelului de la crearea lor, inclusiv 87 de atentate sinucigase. Ele au mai anuntat ca au ucis 1.365 de israelieni, au ranit alti 6.411 si ca au pierdut "1.848 de martiri".

Brigazile Ezzedin al-Qassam mai anuntau ca au lansat, pana la data respectiva, peste 11.000 de rachete si obuze de mortier impotriva Israelului.

Joi si vineri, ele au revendicat doua tiruri, cu o raza de 60 de kilometri fata de Fasia Gaza, si anume in apropiere de Tel Aviv si in Cisordania, in apropiere de Ierusalim, tirul cu cea mai lunga raza de actiune atins de lovituri palestiniene in istoria conflictului.

- JIHADUL ISLAMIC, a doua forta combatanta in Fasia Gaza dupa Hamas, are ca aripa militara gruparea Brigazile Al-Qods (Ierusalim), care afirma ca dispune de "aproximativ 8.000 de oameni". Ei au revendicat joi un tir cu rachete de tip Fajr-5, de fabricatie iraniana, cu o raza de actiune de 75 de kilometri, care a cazut in largul marii, la nivelul orasului Tel Aviv.

Creata in 1980, de inspiratie iraniana, aceasta este prima organizatie islamista palestiniana care s-a angajat in lupta armata.

- COMITETELE REZISTENTEI POPULARE (CRP), fondate in septembrie 2000, sunt o organizatie armata radicala, a caror aripa militara se numeste Brigazile Salaheddin (Saladin).

Create de elemente din domeniul securitatii din cadrul Fatah (miscarea lui Yasser Arafat care in prezent este condusa de catre Mahmoud Abbas), carora li s-au alaturat transfugi din cadrul unor organizatii nationaliste si islamiste, ele nu au o ideologie.

In iunie 2006, ei participa alaturi de Brigazile Ezzedin al-Qassam si o grupare salafista - Armata Islamului -, la rapirea militarului israelian Gilad Shalit, eliberat in octombrie 2011, in schimbul eliberarii a 1.027 de palestinieni, detinuti de catre Israel.

- SALAFISTII JIHADISTI, care acuza Hamas ca da dovada de slabiciune fata de Israel si in aplicarea legii islamice (sharia), revendica aproximativ cateva sute de membri, inlaturati din randul Hamas si altor miscari, raspanditi in grupari ca Jaich al-Islam, Jund Ansar Allah, Tawhid wal Jihad, Jaich al-Umma, Ansar al-Sunna, iar de curand o coalitie intitulata Majlis Shoura al-Mujahidin.

Cea mai cunoscuta dintre aceste grupari este Jaich al-Islam (Armata Islamului), care are in centrul ei un clan de familii din Gaza - Doghmouch. In afara de participarea la rapirea lui Shalit, ea l-a rapit in 2007 pe corespondentul BBC Alan Johnston, eliberat de catre Hamas, care a inabusit in sange, in august 2009, "Emiratul" proclamat la Rafah (sud) de catre Jund Ansar Allah, in cadrul unor operatiuni soldate cu 24 de morti.

- Mai putin vizibile in urma victoriei Hamas in Fasia Gaza, in 2007, sunt grupari armate din cadrul ORGANIZATIEI PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (OLP), ca Brigazile Martirilor al-Aqsa, provenind din miscarea Fatah, sau Brigazile Abu Ali Mustapha, aripa militara a FRONTULUI POPULAR PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (FPLP, stanga nationalista), care a revendicat un tir cu o racheta antitanc asupra unui jeep militar israelian, la 10 noiembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri