Cyprus Popular Bank a trimis o somatie oficiala guvernului de la Atena prin care cere acces la mecanismentele disponibile bancilor elene pentru sustinerea lichiditatilor si capitalului, in conformitate cu un tratat bilateral dintre Cipru si Grecia de promovare si protejare a investitiilor, informeaza Mediafax.
Banca a anuntat pe site-ul bursei din Atena ca o firma de avocatura britanica a pregatit in numele Cyprus Popular Bank o notificare de disputa, pe care a trimis-o guvernului elen pe 21 noiembrie.

Tratatul bilateral dintre Cipru si Grecia referitor la promovarea si protejarea reciproca a investitiilor dateaza din martie 1992. In baza acestui tratat, banca cere tratament egal cu alte institutii financiare care opereaza in Grecia.

Cyprus Popular Bank anticipeaza ca accesul la mecanismele aflate la dispozitia bancilor elene pentru sustinerea lichiditatilor si a capitalului vor contribui la eforturile considerabile ale bancii pentru atenuarea impactului operatiunilor din Grecia si la continuarea rolului important detinut in economia elena.

Tratatul prevede ca orice disputa intre o tara contractanta si un investitor pe teritoriul sau, inregistrat in cealalta tara semnatara, se rezolva pe cale amiabila.

Daca problema nu va fi rezolvata, Cyprus Popular Bank intentioneaza ca, in conformitate cu prevederile tratatului, sa solicite activarea unui proces de arbitraj la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor Investitionale, cu sediul la Washington.

Banca vrea sa colaboreze cu autoritatile elene pentru rezolvarea rapida a disputei.

Economia Ciprului si sectorul bancar din aceasta tara au fost grav afectate de expunerea la criza datoriilor din Grecia.

Un purtator de cuvant al guvernului cipriot, Stefanos Stefanou, a declarat vineri ca Ciprul a ajuns la un acord cu UE si FMI pentru un program de salvare, care ar urma sa fie anuntat oficial in cursul acestei zile.

Autoritatile de la Nicosia au solicitat in iunie ajutorul Uniunii Europene, al Bancii Centrale Europene (BCE) si al FMI, dupa ce Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus nu au reusit sa se recapitalizeze pentru a face fata agravarii crizei din zona euro.

Cele doua banci ar avea nevoie, pentru a respecta exigentele Autoritatii Bancare Europene in domeniul capitalului, de 2,3 miliarde de euro.

Sistemul bancar din Cipru necesita, in ansamblul sau, 4,5 miliarde de euro, respectiv 25% din PIB-ul tarii, potrivit estimarilor din luna august.

Cipru a obtinut in acest an din partea Rusiei un imprumut de 2,5 miliarde de euro.

In trimestrul al doilea, economia Ciprului s-a contractat cu 2,3%, deficitul bugetar este pe cale sa atinga anul viitor 5,7% din PIB, iar datoria publica 96,7% din PIB, fata de 61% in 2010.

Din acest motiv, Cipru are nevoie de un program de salavare de peste 10 miliarde de euro, echivalent cu 56% din PIB. Suma reprezinta numai 0,1% din PIB-ul zonei euro, iar stergerea totala a datoriilor cipriote ar costa sub 15 miliarde de euro, respectiv 0,2% din PIB-ul zonei euro, potrivit analistilor.

Bank of Cyprus este prezenta in Romania sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri