Presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie de presa, au precizat oficiali din delegatia Romaniei.

Este de asteptat ca urmatoarea reuniune a Consiliului European pe tema bugetului pentru intervalul 2014-2020 sa fie programata la inceputul anului viitor, in ianuarie-februarie.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca nu crede in posibilitatea ajungerii la un acord asupra bugetului european la summitul de la Bruxelles, pozitiile exprimate fiind prea indepartate, relateaza AFP.

Vesti proaste din Europa: Merkel da sanse minime unui acord pentru bugetul european

Vesti proaste din Europa: Merkel da sanse minime unui acord pentru...

"Cred ca in cursul acestei sesiuni (de negocieri) nu vom ajunge acolo unde este necesar sa ajungem, adica la o decizie unanima", a declarat Merkel la sosire, vineri, a doua zi a unui summit al sefilor de stat si de Guvern din cadrul Uniunii Europene (UE) consacrat bugetului european pentru perioada 2014-2020.

Citeste si:

"Eu cred ca pozitiile sunt inca prea departate" unele de altele, intre cei 27 de lideri reuniti in jurul mesei, a adaugat ea.

Liderii europeni se indreptau vineri spre un esec al summitului asupra bugetului pentru perioada 2014-2020, divergentele fiind foarte profunde intr-o Europa aflata in plina criza si subminata de apararea intereselor nationale.

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat joi seara o noua propunere de compromis, care nu satisface pe nimeni, la finalul unui maraton de negocieri bilaterale cu liderii europeni, care s-au succedat joi, la "confesional", in biroul sau.

In noua sa propunere, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala a unui buget de 973 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, multumindu-se sa taie mai putin decat in varianta anterioara fondurile alocate agriculturii si fondurile destinate ajutorarii tarilor sarace.