Regiunea de Nord-Est a Statelor Unite se pregateste pentu un ajutor economic nesperat in urma uraganului Sandy, eforturile de reconstructie urmand sa propulseze economia cu 140-240 miliarde de dolari si sa contribuie cu 0,5% din PIB la cresterea economica de anul viitor. Toate acestea fata de o pierdere economica estimata la numai 50 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Economic Outlook Group, companie de cercetare din Princeton, New Jersey, citata de Bloomberg.
Reconstructia va spori desigur sectorul constructiilor si numarul de angajari, stimuland apoi indirect celelalte ramuri ale economiei, consumul si serviciile, informeaza Mediafax.

"Costurile reconstructiei a tot ceea ce s-a pierdut vor fi mai mult decat o simpla inlocuire deoarece o buna parte dintre proiecte vor viza fortificarea structurilor. Sectorul constructiilor va accelera, generand locuri de munca si consolidand cresterea pentru materiale de toate felurile, stimuland intreaga economie", comenetaza Bernard Baumohl, economist sef la Economic Outlook.

Pagubele asigurate cauzate de Sandy sunt estimate la pana la 25 miliarde de dolari. Adaugand si impactul afacerilor suspendate in perioada furtunii, efectul economic se ridica la 50 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare Equecat din Oakland, California.

Uraganul Sandy ar putea reduce cresterea economica a SUA in trimestrul al patrulea al acestui an cu 0,25-0,5%, estimeaza econmistii bancii Goldman Sachs.

Cea mai mare parte a lucrarilor de reconstructie va incepe in primul trimestru al anului viitor, propulsand cresterea economica din aceasta perioada cu 0,5 puncte procentuale, potrivit Goldman.

Beneficiile economice din alte surse se vor face simtite pe o perioada mai indelungata. Plata despagubirilor datorate de companiile de asigurari si transferarea ajutoarelor guvernamentale acordate in cazul catastrofelor naturale se vad de regula in economie timp de 18, pana la 36 de luni de la consumarea incidentului, potrivit lui Jeff Burchill, director financiar la FM Global, o companie de asigurari care se adreseaza companiilor.

"Pe langa reconstructie, apar lucrari de constructii care nu ar fi fost realizate in conditii normale", noteaza acesta.
Reconstructia in urma unei furtuni are un efect asemanator unui program de simulare a economiei finantat de guvern, spune Gary Schlossberg, senior economist la Wells Capital Management San Francisco, fond cu active de 331 miliarde de dolari.

Uraganul Sandy a ajuns pe coasta pe 29 octombrie, la Atlantic City, New Jersey, si a ucis peste 100 de persoane in 10 state. Cele mai mari pagube au fost inregistrate in zonele limitrofe ale New York-ului si pe coasta statului New Jersey, intr-una dintre cele mai dens populate regiuni din SUA.

Furtuna a cauzat anularea a peste 20.000 de zboruri si a lasat aproximativ 8,5 milioane de locuinte, firme si companii fara curent electric timp de mai multe zile.

In New York, tunelurile rutiere si feroviare au fost inundate, provocand prima suspendare de doua zile a activitatii pietei de capital din motive meteorologice din ultimii 124 de ani.

PIB-ul regiunii New York, care include nordul statului New Jersey, a fost in 2010 de 1.280 miliarde de dolari, potrivit Biroului de Analiza Economica, reprezentand aproximativ 8% din PIB-ul Statelor Unite si mai mult decat economia Mexicului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri