Grevele angajatilor din magazinele Walmart, amenintarile cu pistolul proferate de un barbat nervos care statea la coada si bataile izbucnite intre bande rivale intr-un mall nu au reusit sa deturneze atentia cumparatorilor americani de la reducerile oferite de Black Friday 2012, in Statele Unite, transmite Mediafax.
Huffington Post prezinta povestea unei tinere, Tammy, care, cu putin timp inainte de miezul noptii de vineri, cu ocazia "nebuniei comerciale" cunoscute sub denumirea de "Black Friday", a intalnit un grup de 40 de protestatari, angajati ai retele Walmart, care erau in greva.

Dupa ce a lucrat vreme de 12 ani in calitate de casiera intr-o alta retea nationala americana de magazine, Walgreens, Tammy spune ca s-a simtit imediat solidara cu angajatii retelei Walmart intrati in greva, noteaza Huffington Post.

"Walmart a redus programul de lucru si salariile, pentru a-i forta pe angajati sa plece. Acelasi lucru se intampla si la Walgreens. Angajatii sufera, in timp ce miliardarii incaseaza toti banii", spune ea.

In ciuda nemultumirii sale fata de lacomia corporatista, Tammy - care a decis sa nu isi faca public numele de familie, de teama de a nu-si pune in pericol locul de munca - nu a ezitat insa sa intre totusi in acel magazin Walmart pentru a-si cumpara un televizor, asa cum planuise.

Propriul ei salariu, foarte mic, a facut-o sa se simta solidara cu grevistii de la Walmart, insa acelasi salariu a pus presiune asupra ei, determinand-o sa caute si sa cumpere diverse lucruri la cele mai mici preturi, remarca Huffington Post.

"Trebuie sa te duci acolo unde au loc reduceri", spune Tammy. "Astazi, la Walgreens, toate jucariile au preturi reduse cu 50%. A trebuit sa lucrez intr-un schimb de 12 ore, iar ei nu ma platesc suficient. Insa nici nu pot sa le spun cumparatorilor: Nu intrati aici! Mi-as pierde locul de munca", a adaugat ea.

Tammy nu este singura persoana care a simtit simpatie fata de grevistii de la Walmart. In aproximativ 100 de orase din 46 de state americane, joi si vineri, protestatarii erau salutati prin claxoane si semne ale victoriei, in semn de solidaritate, de catre persoanele care treceau prin fata acestor magazine. La magazinul Walmart din orasul californian Paramount, aflat in apropiere de Los Angeles, aproximativ 600 de grevisti s-au adunat in dimineata de vineri. In orasul Hanover din statul american Maryland, 400 de angajati ai acestui lant de magazine, sindicalisti, activisti si alti sustinatori au protestat in cursul zilei de vineri in fata magazinului Walmart.

Referindu-se la scopul actiunii lor - acela de a informa opinia publica in legatura cu salariile mici, lipsa beneficiilor si ceea ce ei denumesc "modelul Walmart de pedepsire" a angajatilor care incearca sa se organizeze - grevistii din Statele Unite sustin ca protestul lor a fost un adevarat succes.

Insa sustinerea cumparatorilor avizi de reduceri fata de cauza grevistilor, exprimata altfel decat prin cuvinte amabile, este o cu totul alta poveste - una care va avea o importanta cruciala atunci cand cineva va incerca sa afle daca aceste greve vor avea un impact real asupra conditiilor de munca din Statele Unite. In timp ce majoritatea cumparatorilor intervievati in orasul Dallas au spus ca ii sustin pe grevisti, multi dintre ei nu au dorit sa recunoasca legatura puternica dintre produsele oferite la reduceri, pe care ei insisi le cumparau, si locurile de munca prost platite din magazinele Walmart.

"Grevistii trebuie sa aleaga o zi (pentru a face greva, n.r.) atunci cand oamenii nu mizeaza pe aceste reduceri de preturi", spune Liz Brookings, in timp ce impinge un carucior plin cu sosete si lenjerie pentru cei patru copii ai ei, in seara de joi. "Multi oameni au nevoie de aceasta zi. Ei fac economii pentru Black Friday tot anul", a adaugat ea.

Brian Johnson, care a cumparat un set de CD-uri aflate la reduceri, vineri, in magazinul Walmart din orasul Paramount, spune ca grevistii trebuie sa isi sustina in continuare cauza in care cred cu tarie.

"Insa eu sunt profesor, asa ca si eu abia imi castig zilele. Sunt obligat sa imi fac cumparaturile de aici", a adaugat el.

Reprezentantii companiei Walmart au respins criticile care le-au fost adresate si au vorbit despre cererea insatiabila a consumatorilor americani fata de produsele cu preturi mici oferite in aceasta retea de magazine. Intr-un comunicat de presa emis vineri, compania americana a anuntat ca a vandut 1,3 milioane de televizoare, 1,8 milioane de prosoape si 250.000 de biciclete, pana la ora pranzului, cu ocazia Black Friday 2012. Ei mai spun ca primele proteste, organizate joi seara, au fost "neglijabile" atat prin prisma numarului grevistilor, cat si al influentei acestora.

Intr-o alta declaratie de presa emisa vineri, la pranz, David Tovar, vicepresedintele departamentului de comunicare din reteaua Walmart, afirma ca "numarul protestelor raportate de United Food and Commercial Workers Union a fost dezgustator de exagerat".

In schimb, OUR Walmart, asociatia angajatilor care organizeaza aceste proteste, sustinuta de United Food and Commercial Workers Union, a contestat declaratiile conducerii grupului Walmart. Pe plan national, ei spun ca peste 1.000 de angajati ai acestei retele de magazine au intrat in greva.

Multi dintre protestatari au spus ca isi vor continua actiunea pe durata intregului sezon al sarbatorilor de iarna.

Pe de alta parte, tensiunile si neintelegerile au atins un nivel neobisnuit de inalt in randul cumparatorilor americani, care au renuntat la cina de Ziua Recunostintei (Thanksgiving) de joi seara, pentru a sta la coada, incercand sa profite de pe urma reducerilor acordate cu ocazia Black Friday 2012.

Seara de joi a fost una foarte speciala pentru un cumparator american care, pierzandu-si cumpatul, a scos un pistol din haina si l-a amenintat pe barbatul care tocmai il lovise cu pumnul in fata, in timp ce se aflau amandoi la coada, la magazinul Sears din South Park Mall din orasul texan San Antonio.

Potrivit politiei locale, un barbat a incercat sa se bage in fata, nerespectandu-si locul pe care il ocupa in acea coada, iar acest fapt a declansat numultumirea celorlalti cumparatori, afirma San Antonio Express-News. A izbucnit o cearta, s-au adresat multe insulte, iar barbatul care incerca sa se bage in fata l-a lovit cu pumnul in zona fetei pe un alt cumparator.

Potrivit martorilor, barbatul lovit a scos un pistol si l-a amenintat pe agresor. Acesta a fugit imediat si s-a ascuns in spatele unui frigider, dupa care a parasit definitiv incinta magazinului.

Barbatul care a scos pistolul din haina nu a fost pus sub acuzare, intrucat detine un permis valabil pentru arme de foc, a anuntat politia din San Antonio.

In timp ce stirile despre "nebunia" care a cupris America cu ocazia Black Friday 2012 continua sa apara in presa de peste Atlantic, se pare ca sperietura prin care au trecut clientii magazinului Sears din South Park Mall a fost o nimica toata, in comparatie cu incidentele violente care au avut loc de-a lungul si de-a latul Statelor Unite.

O bataie intre bande rivale a izbucnit in Woodland Shopping Mall din Michigan, in dimineata de vineri, in urma careia doi tineri au fost arestati, informeaza Fox News.

In aceeasi zi, in orasul Covington din statul american Washington, un cuplu a fost lovit si ranit grav, intr-o parcare din fata magazinului Walmart, de un sofer in varsta de 71 de ani, care a fost ulterior arestat si pus sub acuzare pentru conducerea automobilului in stare de ebrietate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri