Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a amenintat sa "exmatriculeze" din Franta grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, intr-o interventie dura privind intentia companiei de a inchide doua furnale din tara, disponibilizand peste 600 de angajati.
"Nu vrem ArcelorMittal in Franta, pentru ca nu respecta Franta", a afirmat oficialul intr-un interviu acordat Les Echos, preluat de Financial Times, transmite Mediafax.

Montebourg a acuzat compania ca a mintit si nu si-a respectat angajamentele asumate fata de statul francez dupa preluarea grupului luxemburghez Arcelor in 2006, intr-o tranzactie de 26,9 miliarde euro.

ArcelorMittal este controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, presedinte, director general si actionar principal al grupului.
Compania are 20.000 de angajati in Franta si vrea sa inchida doua furnale ale uzinei de la Florange, 629 de posturi urmand sa devina "redundante".

"La Florange nu furnalele sunt problema, ci Mittal", a afirmat ministrul industriei.

Comentariile neobisnuit de dure intaresc opinia exprimata de numeroase voci din mediul de afaceri francez ca guvernul de stanga al presedintelui Francois Hollande ar avea o atitudine anti-business.

Pentru Montebourg, concedierile anuntate de diverse companii au deveni to problema politica personala, dupa ce guvernul nu a reusit sa impiedice planurile Peugeot de a inchide fabrica de la Aulnay, in apropierea Parisului.

Mittal a acordat guvernului francez o perioada de gratie in care sa caute un investitor interesat de preluarea celor doua furnale de la Florange. Grupul nu are intentia sa inchida uzina, care are aproximativ 2.000 de angajati.

Montebourg vrea ca grupul sa vanda cu totul uzina de la Florange, pentru care sustine ca numai guvernul poate gasi cumparatori. Printre investitorii interesati de preluarea combinatului siderurgic ar fi, potrivit unor surse, grupul rus Severstal.

Astfel, ministrul a afirmat ca se cauta solutii pentru nationalizarea uzinei de la Florange, daca Mittal va refuza solicitarile guvernului.

Surse din avocatura sustin ca o astfel de confiscare este putin probabil sa fie sustinuta de legea franceza. Hollande a afirmat in campania electorala ca ar putea promova o "lege a fabricilor", care sa oblige companiile sa caute investitori inainte de a inchide unitati de productie.

Surse juridice spun ca o astfel de masura ar fi dificil de implementat in conformitate cu constitutia franceza si legislatia UE.

O sursa apropiata ArcelorMittal a afirmat pentru Financial Times ca astfel de declaratii sunt surprinzatoare din partea unui oficial dintr-o tara occidentala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri