Tot mai multi greci merg in pelerinaj la mormantul unui calugar foarte respectat, care ar fi prezis in urma cu aproape trei decenii ca Grecia va trece in viitor printr-o "mare distrugere si confuzie", urmata de foamete si tulburari politice, scrie Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.


Credinciosii afirma ca viziunea sumbra a ascetului Paisios cel Batran se referea la dificultatile prin care trece in prezent Grecia incarcata de datorii. Interesul pentru calugar a crescut in ultima perioada, in contextul incercarilor populatiei de a intelege criza severa prin care trece tara.

Paisios cel Batran si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Muntele Athos, un centru al crestinismului ortodox din nord-estul Greciei, unde a murit in 1994, la varsta de 70 de ani.

In zilele de sambata, sute de pelerini asteapta la rand pentru a se ruga la crucea de lemn de la mormantul calugarului. Credinciosii cer ajutor pentru gasirea unui loc de munca, plata facturilor si pentru a trece cu bine peste tulburarile sociale care le-au dat viata peste cap.
"Paisios a prezis multe lucruri, iar profetiile sale se adeveresc. A prevestit criza. Dar a spus ca lucrurile se vor imbunatati, ca vom trece peste si prosperitatea va reveni. A ajutat multi oameni", a afirmat Costas Katsaounis, un ofiter de 41 de ani, aflat in vizita la mormantul calugarului.

Nostradamus al grecilor


Faima lui Paisios cel Batran este asemanatoare, in anumite moduri, cu cea a lui Michel de Notredame, cunoscut ca Nostradamus, un farmacist in Franta in secolul XVI despre care se afirma ca ar fi prezis toate evenimentele importante, de la ascensiunea lui Hitler la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

"Figurile precum Paisios reprezinta samanul, magicianul tribului. Sunt incarnarea unei puteri invizibile", spune Alexandra Koronaiou, sociolog la Universitatea de Stiinte Sociale si Politice din Atena.

Cu economia in al cincilea an de recesiune, un somaj ce trece de 25% si cu dificultati la asigurarea hranei chiar si in randul familiilor din clasa de mijloc, multi greci au senzatia ca societatea lor se afla pe marginea abisului si cauta astfel consolare.



"Cand se produce un eveniment care aduce o intreaga tara in genunchi, oamenii cauta o explicatie religioasa. Cauta sprijin din zona supranaturalului", a afirmat Vasilios Makrides, profesor de studii religioase si specialist pentru crestinatatea ortodoxa la Universitatea Erfurt din Germania.

Interesul puternic al grecilor a condus la o explozie a orice este legat de calugar. Figura acestuia apare pe pliante cu mesaje si alte materiale.

De asemenea, librariile au la vanzare zeci de titluri in legatura cu Paisios cel Batran, de la invataturile spirituale ale acestuia la comentarii despre orice, de la venirea apocalipsei la recucerirea de catre Grecia a orasului Constantinopole (actualul Istanbul), in trecut capitala Imperiului Bizantin.

"Se vand ca painea calda. Chiar si ateii incep sa le citeasca. Da oamenilor curaj sa reziste dificultatilor care urmeaza", a aratat Ionnis Aivaliotis, angajat la o librarie cu tematica religioasa in centrul Atenei.

Dieta Paisios cel Batran


Exista chiar si un ghid de dieta - calugarul a fost foarte slab - si o carte pentru copii, "Odata ca niciodata, copii, a fost Paisios cel Batran".
In ultimii doi ani, cotidianul conservator Dimokratia a vandut 350.000 de copii ale unor titluri tratand subiecte legate de calugar, de la compilatii ale profetiilor la opinii referitoare la educatie. Alte publicatii au scris despre miracolele acestuia.

Paisios cel Batran s-a nascut in 1924 in Anatolia (Turcia), numele sau inainte de a se calugari fiind Arsenios Eznepedis. Chiar si in timpul vietii era bine cunoscut in cercurile religioase, atragand credinciosi la Muntele Athos pentru sfaturi si indrumare spirituala.
Recentul interes al grecilor a declansat insa si o reactie a scepticilor si avertismente din partea unor conducatori ai Bisericii Ortodoxe a Greciei.

"Oamenii cauta un sprijin, dar unii reactioneaza exagerat. Il transforma intr-un fel de profet. Nu inseamna ca tot ce a spus este corect", a afirmat Vasilios Havatzas, seful activitatilor caritabile din Atena ale Bisericii.

O dovada clara a sustinerii largi de care se bucura Paisios cel Batran, a fost produsa de politia din Grecia, care a arestat un tanar de 27 de ani pentru ca a creat o pagina de Facebook unde a luat in gluma credinta grecilor in miracolele si profetiile calugarului. Tanarul a fost acuzat de blasfemie si insulte aduse religiei. Acuzatia de blasfemie a fost ulterior retrasa.

Tanarul arestat a afirmat ca a folosit Facebook pentru a critica comercializarea calugarului si a mesajului acestuia.
Multe dintre profetiile lui Paisios rezoneaza in randul populatiei.

"Poporul va fi atat de dezamagit de politicienii celor doua mari partide, incat se vor satura de ei", este una dintre profetiile calugarului care s-a adeverit. Cele doua partide mari din Grecia au pierdut puternic din sustinerea populatiei, fiind invinuite de criza prin care trece tara.
Unele dintre remarcile lui Paisios cel Batran fac aluzie la conspiratii - printre acestea ca lumea ar fi condusa de o cabala formata din cinci oameni. Calugarul a prezis si victorii pentru Grecia, afirmand ca va invinge Turcia, va conduce Constantinople si va controla parti din Albania.

"Oamenii sfinti ca Paisios cel Batran se nasc odata la o mie de ani. A fost un dar de la Dumnezeu si Fecioara Maria pentru umanitate", crede Nikolaos Zournatzoglou, autorul unei carti in care sunt stranse profetii ale calugarului.

In localitatea Souroti, la peste 30 de kilometri de Salonic, pelerinii sosesc cu autobuzele sambata pentru a vizita mormantul lui Paisios.
Tineri si batrani se roaga si fac poze. Unii iau o frunza de busuioc dintr-o planta care creste langa crucea simpla din lemn aflata la mormant, scrie WSJ.

Ulterior, intr-un magazin de suveniruri deschis in subsolul bisericii din Souroti, vizitatorii pot cumpara vederi, placi si imagini cu Paisios cel Batran, precum si carti despre acesta, pe langa icoane, cruci si alte materiale religioase.

Sursa tabel: Leto Market Insight, via uncommonwisdomdaily.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri