Casa Alba a solicitat Congresului o suplimentare bugetara de peste 60 de miliarde de dolari pentru regiunile din nord-estul Statelor Unite devastate la sfarsitul lui octombrie de uraganul Sandy, transmite AFP, preluat de Mediafax.
"Luand totul in considerare (...) Sandy devine fara indoiala a doua sau a treia catastrofa naturala cea mai costisitoare din istoria Statelor Unite", a explicat directorul adjunct al biroului de buget al Casei Albe, Jeffrey Zients, intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner.

Guvernatorii statelor New York si New Jersey, cele mai puternic afectate de furtuna, au salutat aceasta solicitare a lui Obama intr-un comunicat comun.

Aceasta suma, daca va fi aprobata de alesii Congresului, va permite nu doar "o reconstructie mai buna si mai solida ca inainte" a zonelor afectate, insa si "o mai buna protectie a regiunii impotriva consecintelor devastatoare ale unor furtuni viitoare", au asigurat guvernatorii, Andrew Cuomo pentru New York si Chris Christie pentru New Jersey.

Conform aceleiasi surse, "aceasta cerere este efectuata pentru a permite o flexibilitate cat mai mare autoritatilor acestor state".

La 29 noiembrie, la o luna dupa trecerea furtunii Sandy, pagubele pentru cele trei state foarte afectate au fost estimate la peste 80 de miliarde de dolari. Guvernatorul Connecticut a solicitat 3.2 miliarde guvernului federal, dupa ce Christie a evocat cifra de 36,9 miliarde si Cuomo a vorbit de 41,9 miliarde de dolari.

Sandy s-a soldat cu 110 morti si a afectat sute de mii de case si afaceri.

Solicitarea lui Obama intervine intr-un moment complicat, in timp ce Congresul negociaza cu Casa Alba un acord asupra reducerii deficitelor, intr-o tara in care datoria statului federal atinge 16.292 miliarde de dolari (108 la suta din produsul intern brut) si unde deficitul a depasit 1.000 miliarde in ultimele patru exercitii bugetare.


Citeste si Bilant dezastruos in SUA: 110 de morti, sute de mii de evacuati, 7 milioane de oameni in bezna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri