Europarlamentarul francez Alain Lamassoure propune taxarea mesajelor de pe mobil si a email-urilor
UE ar trebui sa reglementeze taxele pentru sms-uri si pentru email-uri trimise in afara statului de origine, in baza propriului buget. Aceasta este propunerea europarlamentarului francez Alain Lamassoure, facuta intr-o dezbatere despre viitorul Europei.

''Valoarea economica a globalizarii de azi este data de informatiile transmise prin intermediul comunicarii internationale. De ce sa nu introducem o taxa in aceasta directie mai ales pentru sms-uri'', a declarat oficialul, citat de EUobserver. ''O taxa mica aplicata unui mesaj trimis din Paris catre un alt oras francez va merge catre guvernul francez, dar taxele pentru un SMS trimis de la Paris la Roma, de exemplu, trebuie sa mearga la bugetul UE'', a afirmat Lamassoure.

''In Franta un sms costa 15 centi, insa va putea fi taxat cu 1,5 centi sau chiar mai putin, iar pentru un email taxa poate fi de 0,00001 centi'', este de parere Lamassoure. ''Chiar daca costurile vor fi mici totusi va fi o crestere semnificativa a venitului'', considera francezul.

Astfel, UE a inceput o regandire a bugetului, aceasta in conditiile in care au avut loc discutii aprinse, generate de stabilirea bugetului pentru perioada 2007-2013. Cancelarul austriac Wolfgang Schussel a declarat la putin timp dupa adoptarea bugetului in decembrie 2005 ca ''Europa are nevoie de resurse proprii mult mai mari, si daca nu rezolvam problema aceasta atunci stabilirea bugetului de anul viitor va fi puternic amenintata''.

Lamassoure crede ca strategia scaderii taxelor este buna nu numai pentru UE, dar si pentru statele membre. "Chiar si la nivel global poate fi luata in considerare'', a spus europarlamentarul, explicand ca veniturile colectate din aceste tipuri de taxe vor fi alocate dezvoltarii la nivel general.

Vor sa reglementeze roaming-ul

Pe de alta parte, in ultimele zile este dezbatuta aprins si o propunere a UE de a reglementa preturile convorbirilor roaming, o idee puternic respinsa de operatorii de telefonie mobila.

''O initiativa a UE de a reglementa preturile pentru roaming ar putea fi contraproductiva'', sunt de parere companiile de profil, argumentand ca piata este cel mai bun mijloc de reglementare a nevoilor consumatorilor.

''Este o initiativa mareata, dar nu va functiona'', a declarat Tom Phillips, manager de reglementare a afacerilor pentru GSM, companie care grupeaza mai mult de 690 operatori de telefonie mobila din intreaga lume, incluzand T-Mobile, Vodafone si Orange. ''Aplicarea acestui principiu inseamna ca toti consumatorii vor avea preturi mult mai mari la nivel local si ca nu vor avea roaming inclus in anumite oferte'', a declarat Phillips. El a pus in evidenta faptul ca societatea pe care o reprezinta lucreaza cu operatori care practica diferite costuri pentru diversele activitati intreprinse, tocmai de aceea aplicarea eventualei legislatii va fi greoaie. ''Este alegerea consumatorului daca decide sau nu sa foloseasca roamingul in diferite situatii'', a puncat managerul GSM.

Chiar daca marile companii protesteaza, asociatiile de consumatori se declara multumite de initiativa UE de a micsora costul excesiv al apelurilor efecuate in afara granitelor statului. ''Reglementarea este o initiativa foarte buna pentru ca oamenii au trebuit sa plateasca niste costuri foarte mari'', a declarat Jim Murray, director al Asociatiei Consumatorilor Europeni. ''Experienta consumatorilor pune in evidenta o lipsa de transparenta, tarife excesive, si nu in cele din urma o lipsa de reala concurenta in acest domeniu'', a adugat directorul asociatiei.

Chiar fara o decizie expresa a UE, operatorii au inceput sa ieftineasca serviciul de roaming. Vodafone a decis, acum doua zile, sa reduca costurile pentru serviciile de roaming cu 40 de procente, iar T-mobile si Telefonica vor face acelasi lucru. ''Va fi binevenita orice masura care va merge in directia corecta, insa aceasta implica mai multe parti'', a declarat un purtator de cuvant al CE, ca reactie la stirile din ultima perioada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri