Incertitudinile politice, starea de nesiguranta de la nivel mondial si variatia celor mai importanti indicatori economici din ultima vreme au determinat orientarea oamenilor de afaceri catre investitiile sigure, precum metalele pretioase. Timp de aproape doua saptamani preturile la aur au cunoscut in felul acesta o ascensiune constanta, ajungandu-se ca ieri metalul galben sa fie tranzactionat la un maxim istoric de peste 705 dolari uncia.

Pe fondul deprecierii dolarului cererea pentru aur a ridicat marti pretul acestuia pana la valoarea maxima atinsa in ultimii 25 de ani, de 702,90 dolari uncia, peste nivelul de 500 de dolari pe uncie, consemnat la sfarsitul anului 2005, si mult peste cotatia aurului de la inceputul anilor 1990, de 300 de dolari pe uncie.

Cotatia aurului a urcat in ultimele 12 luni cu peste 54%, piata mentinandu-si trendul ascendent. Ieri, la Bursa de la New York contractele pentru aur si-au continuat cresterea, ajungand la 705,30 dolari uncia, cea mai inalta valoare din septembrie 1980 si pana in prezent.

Principalele motive care stau la baza acestei aprecieri fara precedent a aurului sunt, potrivit analistilor intervievati de Reuters, continua depreciere a monedei americane in raport cu euro si yenul (datorata nevoii de contrabalansare a deficitelor gigantice inregistrate in schimburile comerciale cu China), spirala puternica a titeiului din ultima vreme (datorata conflictelor geo-politice, precum cel dintre Iran si Statele Unite, in care situatia pare sa se agraveze de la o zi la alta), insuficientei capacitatilor de rafinaj si consumului enorm din Asia.

Aurul este considerat ca ultima valoare de refugiu in perioade de instabilitate geo-politica sau de incertitudine economica. Iar asta fiindca, pe de o parte, imaginea lingourilor i-a asigurat intotdeauna pe investitori, iar pe de alta parte fiindca metalul galben este perceput ca o bariera in calea riscurilor inflationiste.

Un factor suplimentar, care a determinat cresterea pretului metalului pretios il reprezinta informatiile potrivit carora China isi va majora rezervele de aur.

Astfel, o publicatie economica nationala, China Gold News, a dat de inteles ca tara si-ar putea mari de patru ori rezervele de aur, pentru a contrabalansa mai bine rezervele pentru schimburile externe, care sunt tinute acum aproape exclusiv in dolari.

China Gold News a relevat ca rezerva de aur va fi ridicata de la valoarea actuala de 600 de tone la 2.750 de tone. Cel mai inalt pret la contractele cu aur a fost atins in ianuarie 1980, cand acesta a fost comercializat la 875 de dolari uncia.

Cresterile de preturi din ultima vreme au determinat o apreciere imediata si a actiunilor celor mai mari producatori de aur la scara mondiala. Astfel, actiunile Newcrest Mining Corp. s-au apreciat ieri cu aproximativ 3% (pana la 18,57 dolari pe actiune), in timp ce actiunile Lihir Gold Ltd. au crescut cu 4,76%, pana la 2,72 dolari.

Potrivit unui expert citat de agentia Reuters, aurul ar putea ajunge pana la sfarsitul acestui an la 800 de dolari uncia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri