In dimineata zilei de 23.12.2012 pretul la titeiul de tip BRENT specific zonei europene a ajuns la 108,77 dolari SUA, inregistrand o variatie de 0,21% fata de ziua precedenta.
Saptamana de dinaintea Craciunului nu a adus nimic spectaculos in evolutia pretului la titeiul de tip BRENT. Piata a fost linistita, volumele tranzactionate au fost reduse aproape la jumatate fata de media zilnica pentru ultima perioada. Dupa aproape 16 ore de tranzactionare, intr-o zi a saptamanii care a trecut, pretul crescuse doar cu… 50 de centi fata de minimul zilei, in conditiile in care datele economice privind evolutia economiei din SUA, date care ar fi trebuit sa duca la o crestere a cotatiei la titei, au fost publicate. Doar ca dupa publicarea acestora… pretul a scazut!

Pe 21.12.2012 pretul a inchis la 109.10 dolari americani barilul la BRENT, un baril reprezentand 158,89 l.

Daca evolutia pretului la titei nu a adus nimic nou, nu acelasi lucru se poate spune si despre celelalte piete financiare unde miscarile au fost puternice, moneda americana s-a depreciat fata de cea europeana cu aproape 3% in ultima saptamana, indicele S&P al bursei americane a crescut cu aproape 3% iar la sfarsitul saptamanii trecute a avut loc si o corectie la aceasta crestere din ultimile zile de aproape 5%. Cotatia pentru uncia de aur a scazut in ultima saptamana cu mai mult de 5%. Odata cu finalul de an este posibil ca o mare parte din jucatorii din piata sa-si inchida o parte din pozitiile deschise in decursul acestui an, aceste miscari in piatele financiare sunt normale si ma astept sa continue si saptamana viitoare.

Pretul la titeiul de tip BRENT a variat in ultima saptamana cu aproape 2%, de la 108 la putin peste 110 dolari SUA/ baril. Nu gasesc nici o explicatie plauzibila pentru aceasta evolutie, m-as astepta deasemenea ca pretul sa inceapa sa creasca, imediat dupa Craciun, corelat semnificativ cu indicii burselor, deprecierea monedei americane si datele economice bune venite din SUA. Doar ca nivelul de 110.4 dolari SUA/ baril s-a dovedit a fi un “nivel de rezistenta” puternic, cu toate ca, in condiitle actuale de piata, ar fi fost probabil ca pretul sa depaseasca cu usurinta acest prag. Asteptarile privind cresterea pretului in urmatoarele saptamani sunt date de faptul ca pretul stagneaza de aproape doua luni de zile in intervalul 106 -111 dolari/ baril. O scadere sub nivelul de 100 dolari/ baril este limitata. Putin probabil sa se intample. Daca se va intampla totusi, cu siguranta va fi o buna oportunitate de cumparare.

Factorii geo-politici din zona Golfului mentin un “premiu de risc” in pretul la titei. Ma astept ca acest premiu sa creasca in lunile urmatoare, chiar si prin prisma faptului ca autoritatile iraniene au declarat ferm ca nu au nici o intentie sa opreasca programul de cercetare nucleara, situatia din Siria se agraveza, in Egipt au loc din nou manifestatii indreptate impotriva presedintelui nou ales.

Rezultatul dezbaterilor privind noua politica fiscala si de taxe a Statelor Unite va avea un impact semnificativ in evolutia pretului la titei si in evolutia pietelor financiare in general, este poate singurul parametru care ar putea genera o scadere masiva a pretului la titei; depinzand bineinteles foarte mult de rezultatul dezbaterilor intre cele doua partide politice din SUA.

Nivelul de 109 dolari/ baril reprezinta, tehnic vorbind, un nivel puternic de “suport”, nu cred ca pretul va mai scadea sub acest nivel pana la finalul anului. Oricum ar fi, chiar si sub acest nivel, prognozez o serie intreaga de alte praguri de support, cum ar fi 108.57, 108.22, 107.5 si 106.80 dolari/ baril.

In cazul unei miscari verticale, zona de 110.30 – 110.40 dolari/ baril s-a dovedit a fi un “prag” greu de trecut in ultimile doua saptamani. Doar o crestere si o inchidere a zilei de tranzactionare peste acest nivel ar putea duce pretul foarte usor si repede peste un nivel de 112 dolari/ baril.

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri