Congresul SUA a adoptat legislatia pentru evitarea activarii automate a unui set de majorari de taxe si reduceri de cheltuieli (probleme cunoscute si sub numele de "Prapastia Fiscala - Fiscal Cliff"), care ar fi intrat in vigoare la inceputul anului, iar bursele au urcat miercuri, sustinute de optimismul ca cea mai mare economie a lumii a evitat o noua incetinire, scrie CNBC, preluat de Mediafax.
Legislatia, un compromis intre partidele Democrat si Republican, blocheaza cea mai mare parte a majorarilor de taxe si amana reducerile de cheltuieli, compensate in mare parte prin cresterea taxelor pentru americanii bogati. Acordul celor doua partide lasa insa nerezolvate mai multe probleme si asigura noi confruntari in perioada urmatoare.

Congresul a oprit crestere taxelor pentru circa 99% din americani si a amanat cu doua luni reduceri de cheltuieli in valoare de 109 miliarde de dolari pentru armata si programe guvernamentale interne. Impozitele au fost majorate, iar deducerile de taxe limitate pentru familiile cu venituri de peste 450.000 de dolari pe an.

Intelegerea evita impactul imediat al masurilor de austeritate, dar problemele bugetului si plafonului de indatorare, aflat in prezent la circa 16.400 de miliarde de dolari, raman. Casa Alba vrea sa evite o repetare a luptei politice pentru limita de indatorare similara celei din 2011.

"In urma voturilor Democratilor si Republicanilor din Congres, am sa semnez legea care majoreaza taxele pentru cei mai bogati 2% din americani, dar impiedica majorari de impozite pentru clasa de mijloc, care ar fi putut impinge din nou in recesiune economia", a declarat presedintele SUA, Barack Obama, dupa vot.

Masurile adoptate amana si nu rezolva problemele. In doua luni Congresul si presedintia SUA vor relua negoecierile odata cu expirarea amanarii reducerilor de cheltuieli de aproape 110 miliarde de dolari, dar si pentru cresterea plafonului de indatorare. Republicanii vor sa foloseasca limita de indatorare pentru a obtine de la Presedintie reduceri ale cheltuielilor guvernamentale, potrivit Wall Street Journal. Obama afirma ca nu va negocia asa ceva.

Pietele financiare au primit pozitiv acordul din Congresul SUA, insa analistii avertizeaza ca urmeaza inca doua luni dificile inaintea majorarii plafonului de indatorare.

Pietele din Asia au crescut miercuri la maximul ultimelor cinci luni, iar bursele europene au deschis pe plus, cu indicele Stoxx Europe 600 in urcare cu 1,4%.

Statele Unite mai pot imprumta bani doar pana la 28 februarie, potrivit CNBC.

"Problema ne va bantui cel putin pana la sfarsitul primului trimestru, pentru ca avem discutiile despre majorarea plafonului de indatorare, care va comasa toate negocierile -cheltuieli sau majorari de taxe. Primul trimestru va fi dificil", a declarat Andrew Economos, director operational la JPMorgan Asset Management din Hong Kong.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a notificat Congresul in decembrie ca plafonul de indatorare al SUA va fi atins de Anul Nou. Trezoreria va activa masuri exceptionale care sa-i permita un spatiu de manevra de 200 de miliarde de dolari in cadrul actualei limite de indatorare, evitand astfel ca SUA sa intre in incetare de plati, a spus el.

Infografic Fiscal Cliff

Sursa infografic: Saxo Capital Markets

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri