Motor de crestere economica in Europa si atenta la problemele fiscale ale altor state, Germania risca sa devina "bolnavul Europei" daca nu va rezolva propriile deficiente, in primul rand profesionalizarea fortei de munca viitoare, crede Joerg Asmussen, membru in consiliul director al BCE.
Asmussen declara anul trecut ca toate tarile din zona euro, inclusiv Germania si Franta, trebuie sa-si reformeze economia si sa faca eforturi mai mari pentru a-si pastra nivelul de trai, noteaza Mediafax.

Investitorii, economistii si diversi oficiali au avertizat deja Germania ca neglijeaza propriile probleme, precum imbatranirea populatiei, cresterea costurilor fortei de munca si scaderea competitivitatii economice la nivel global, mai atenta la impunerea masurilor de austeritate in alte tari, potrivit unei analize Bloomberg.

"Merkel trebuie sa faca ce poate cu cartile pe care i le-a impartit istoria"


Zona euro ar fi fost probabil deja despartita fara Angela Merkel si sprijinul acordat de alegatorii germani bailout-urilor si garantilor de 300 miliarde euro acordate statelor aflate in dificultate. Pe de alta parte, ambitia de a rezolva problemele Europei i-a distras atentia cancelarului german de la problemele economice de acasa, unde costurile cu forta de munca inregistreaza cea mai abrupta crestere din ultimul deceniu, punand in pericol competitivitatea economiei si progresele reusite in timpul guvernarii lui Gergard Schroeder.

"Merkel trebuie sa faca ce poate cu cartile pe care i le-a impartit istoria, iar Europa a fost prioritatea. Dar trebuie sa faci mai multe in acelasi timp, iar acum este clar ca lucrurile trebuie sa se schimbe si acasa", comenteaza pentru Bloomberg Irwin Collier, profesor de economie la Freie Universitaet, Berlin.

Bilantul lui Merkel

In timpul mandatului lui Merkel, aflata la putere din 2005, economia a mers bine fara prea multe interventii din partea statului. Somajul a scazut la cel mai redus nivel de la reunificare, companiile germane reusind sa mentina tara pe locul al doilea in randul exportatorilor lumii, dupa China.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut anul trecut cu 29%, cea mai buna performanta din ultimii noua ani, iar guvernul se imprumuta la dobanzi minime: randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani a scazut miercuri la 1,48%, cu 37 puncte de baza (0,37 puncte procentuale) mai putin decat la inceputul anului trecut.

Boom-ul economic se datoreaza in principal programului "Agenda 2010" introdus de Schroeder in 2003, care a redus taxele, ajutoarele de somaj si transferurile aferente serviciilor de sanatate, cea mai ampla reforma a sistemului german de securitate sociala dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Schroeder a pierdut in cele din urma alegerile din cauza nemultumirii generate de masuri.

Merkel se pregateste sa ceara increderea germanilor, in aceasta toamna, pentru cel de-al treilea mandat. Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, estimeaza ca economia va creste in acest an cu 0,4%. Ministerul Economiei a anuntat miercuri ca productia industriala a crescut in noiembrie cu numai 0,2%, sub estimarile analistilor.

Criza este departe de final

Cancelarul german a avertizat, in alocutiunea de Anul Nou, ca criza datoriilor de stat este departe de final, iar situatia economica va fi mai dificila in 2013.

"Pana acum, Merkel a putut profita de pe urma mostenirii lasate de predecesorul sau. Dar acum, ceva trebuie sa se schimbe cu adevarat, altfel in cativa ani lucrurile vor arata foarte diferit", avertizeaza Juergen Michels, economist sef pentru zona euro la Citigroup, Londra.

Datele Eurostat arata ca in Germania costurile cu forta de munca sunt in crestere, in timp ce competitivitatea unor economii mai putin robuste din zona euro, precum Spania, se imbunatateste. Costul fortei de munca a urcat in Germania cu peste 3% din 2009, in timp ce Spania a inregistrat o scadere de 7%. De la prima investitura a cancelarului Merkel, in 2005, costul fortei de munca a crescut cu 8,3%.

Principalele probleme ale Germaniei sunt de natura demografica. In prezent, in Germania locuiesc 4 persoane apte de munca la fiecare pensionar. Peste 20 de ani, raportul ar putea scadea la 2, estimeaza Eurostat. Problema imbatranirii populatiei este intalnita si in alte economii dezvoltate, insa este mai acuta in Germania.

Din aceasta cauza, cresterea economica potentiala pe termen lung este de 1% pentru Germania, cel mai redus nivel din OCDE.

"Imbatranirea va reduce cu siguranta cresterea si nu exista inca nicio strategie clara privind rezolvarea acestei probleme", comenteaza Carsten Brzeski, economist al ING Group, Bruxelles.

Problema micsorarii fortei de munca ar putea fi ameliorata prin incurajarea oamenilor apti, dar care nu muncesc, sa-si gaseasca un job, prin reducerea costurilor de angajare si concediere, sau inlesnirea negocierilor salariale dintre companii si angajati, noteaza Forumul Economic Mondial intr-un studiu.

Joerg Asmussen, oficialul BCE, remarca si problema calificarii. Viitorii angajati din economia germana nu beneficiaza de educatia necesara pentru a fi competitivi pe scena globala, considera el.

Fost secretar de stat in ministerul Finantelor, Asmussen, numit de Merkel in Consiliul BCE, a vorbit in decembrie la Frankfut despre performanta universitatilor germane. Clasamentul News World al celor mai performante universitati din lume nu are nicio institutie germana in top 50.

"Germania a ramas serios in urma in privinta educatiei in stiinta si matematica. Este desigur o problema pentru o tara care se mandreste cu producerea bunurilor de inalta calitate", a afirmat Asmussen.

In absenta reformelor, "peste 5 ani Germania va capata din nou titlul de «bolnavul Europei»", a avertizat oficialul BCE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri