Aflata la cea de-a patra recesiune economica incepand cu 2001, Italia se pregateste pentru un nou proces electoral, care va avea loc la finele lunii februarie, dupa ce fostul prim-ministru, Mario Monti, a demisionat in decembrie anul trecut, deoarece guvernul sau pierduse sprijinul partidului lui Berlusconi - Poporul Libertatii (Il Popolo della Libertà).
In urma crizei datoriilor suverane din Zona Euro, Silvio Berlusconi a trebuit sa demisioneze din functia de prim-ministru al Italiei, in noiembrie 2011, din cauza ca isi pierduse atat sustinerea internationala cat si domestica, in urma mai multor acuzatii grave de ordin penal.

Demisia magnatului media, in varsta de 75 de ani, a fost acceptata de presedintele Republicii Italiene Giorgio Napolitano, care l-a numit ulterior pe fost comisar european, Mario Monti (68 de ani), in functia de prim-ministru. Monti a beneficiat inca de la inceput de sustinerea altor liderii din Zona Euro, cum ar fi Angela Merkel, si fostul presedintele francez Nicolas Sarkozy.

In timpul mandatului lui Monti, Italia s-a confruntat cu cresteri de taxe, somaj ridicat si reforme menite sa reduca cheltuielile publice, astfel incat conform programului de guvernare adoptat de fostul comisar european, competitivitatea Italiei sa creasca, dar care au creat valuri de nemultumiri, in special in randul tinerilor. Mai mult, chiar liderul partidului Poporul Libertatii, Angelino Alfano, l-a acuzat voalat in Parlament italian pe Monti, ca in timpul mandatului sau datoria tarii, somajul si rata impozitelor au crescut, in contrast cu mersul curent al economiei.

La scurt timp, Berlusconi si-a anuntat intentia de a candida pentru a patra oara in functia de prim-ministru, iar partidul sau si-a retras sprijinul pentru guvernul condus de Monti. Cum acesta din urma a decis sa demisioneze in lipsa sustinerii parlamentare, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie.

Dar, desi exista din ce in ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti in fruntea unei coalitii condusa de Miscarea spre a Treia Republica, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo, demisia acestuia declanseaza o noua criza politica in Italia, o tara afectata in continuare de recesiune, in contextul in care criza din zona euro inca nu s-a incheiat. Parlamentul italian a aprobat totusi, inaintea demisiei Guvernului Monti, proiectul de buget - unul de austeritate - pe anul 2013.

A patra "descalecare" a lui Berlusconi?


Fostul sef al Guvernului italian Silvio Berlusconi a anuntat in decembrie anul trecut, in mod oficial, la Milanello, in apropiere de Milano, ca va candida in cadrul viitoarelor alegeri legislative din Italia. "Intru pe scena pentru a castiga", a declarat el pentru cativa jurnalisti italieni, punand capat unui suspans intretinut de cateva saptamani. El a adaugat ca platforma politica pe care partidul sau, in alianta cu formatiunea "Lega Nord", o va urma va fi in opozitie cu perfomantele economice ale lui Monti, care "au impins Italia intr-o spirala continua recesionista".

La ultimele alegeri din 2008, partidul lui Berlusconi, de orientare politica de centru-dreapta, a castigat (37,4%) la mica diferenta de voturi, in fata principalului partid contracandidat (33,2%), Partito Democratico, de centru stanga si condus de Pier Luigi Bersani. La randul sau, Monti ar putea reveni in fruntea unei coalitii condusa de Miscarea spre a Treia Republica. Cine va castiga insa alegerile din februarie?

"Este destul de dificil de anticipat cine va castiga alegerile din Italia, in conditiile in care stanga politica este foarte divizata, iar Silvio Berlusconi nu se mai bucura de aceeasi popularitate ca inainte. Cred insa ca Italia are nevoie de un guvern foarte activ care sa poata sa sustina reformele incepute de Monti, care din punctul meu de vedere, de preferabil, ar fi sa ramana in cursa, alaturi de un guvern care sa nu cada in capcana promisiunilor populiste. Asadar, pentru Italia, Monti ar ramane cea mai buna solutie", a declarat pentru wall-street.ro, Adrian Cioroianu (foto), Doctor in Istorie, profesor universitar si fost ministru de Externe al Romaniei.

In acelasi timp, increderea mediului de afaceri din Italia, continua sa scada (cu 6,9p.p. la 57,5% in septembrie 2012), pe masura de recesiunea loveste tot mai puternic economica din peninsula. Productia industriala a scazut si ea cu 6,6% in primele 11 luni din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, potrivit datelor oferite presei de Serviciul italian de statistica si Banca Italiei.

De asemenea, cel putin una din trei firme italiene a inregistra pierderi incepand cu 2010. Un alt punct care creaza ingrijorare este reprezentat de datoria publica a Italiei ca a ajuns la 2,020.668 trilioane in noiembrie anul trecut si reprezinta 126%, in raport cu PIB-ul italian, ceea ce a expus puternic tara la criza datorilor suverane din Zona Euro.

"Situatia din Italia nu se va imbunatatii decat daca vor renunta la populisme. Din aceasta privinta, Monti este de preferat oricarui alt politician, desi exista oricum in Italia o tendinta de popularitate excesiva, iar Berlusconi este un extraordinar reprezentant al acestui lucru. Dar, cu siguranta, nici nu se pune problema ca Italia sa iasa din Zona Euro, fiind a patra economia din Uniunea Europeana si a treia din Zona Euro, dupa Germania si Franta", este de parare Adrian Cioroianu.

Cat de mult poate Italia vira spre "dreapta", odata cu adancirea crizei?



Criza economica din Italia a oferit un mediu propice pentru relansarea politicilor de extrema-dreapta si extremiste, potrivit publicatiei germane Deutsche Welle, care analizeaza modul in care si de ce aceasta tendinta influenteaza masele in Europa post criza.

Italia, la fel ca o mare parte din restul Europei, cunoaste in prezent multe dintre conditiile clasice, care, in trecut, au generat o crestere in fenomenul politicilor de extrema-dreapta, si anume: saracia, somajul in crestere, imigratia s.a.m.d.. De exemplu, Alessandra Mussolini, nepoata a liderului fascist, Benito Mussolini, este un membru vocal al parlamentului italian si participa frecvent la evenimente de masa pe teme politice. In timp ce promoveaza unele opinii populiste, este, de asemenea, si un mare sustinator al drepturilor femeii. Astfel, Alessandra Mussolini este in general considerata ca un membru destul de moderat al "dreptei", in ciuda asociatiilor sale familiale.

Pe de alta parte, partidul cu orientare radical regionalista "Lega Nord" se afla deja de cativa ani buni la conducerea Italiei, desi se bucura de o putere politica redusa. In ultimele doua mandate ale lui Berlusconi, acesta a mers "umar la umar" in alianta cu "Poporul Libertatii". Programul politic al "Lega Nord" sustine transformarea Italiei intr-un stat federal, cu federalism fiscal si o mai mare autonomie regionala, in special pentru regiunile nordice.

"Extrema dreapta si euroscepticii au cunoscut cea mai mare crestere pe scena politica in urma crizei datorilor suverane, incepand cu Olanda, tarile nordice si pana in Ungaria. Dar, aceasta tendinta sau miscare trebuie tinuta atent sub observatie, pentru a nu deveni cu adevarat o problema in viitor", mai spune Adrian Cioroianu.

Un alt partid de orientare de extrema dreapta, "La Destra", a obtinut doar 2% din electorat, adica aproximativ 500.000 de voturi, la alegerile din 2008, dar ideile pe care aceste parti le promoveaza castiga credibilitate chiar si printre fostii alegatori de stanga.

Citeste un articol scris de Adrian Cioroianu pe aceasta tema in revista Scrisul Romanesc (pag. 7).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri