Iranul este pe cale de a obtine cel putin o bomba atomica pana la jumatatea lui 2014, sanctiunile care ii sunt aplicate slabindu-i economia dar nu reusesc sa opreasca programul sau nuclear controversat, a prevenit un think-tank american, citat de AFP.
Institutul pentru stiinta si securitatea internationala, organism privat care se opune proliferarii nucleare, solicita intr-un raport sanctiuni economice americane mai severe, punand in acelasi timp presiune asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite pentru a izola Republica islamica, anunta Mediafax.

Centrul de analiza s-a axat pe "capacitatea critica" a Iranului, mai exact punctul din care regimul va fi in masura sa produca suficient uraniu puternic imbogatit sau plutoniu separat pentru a construi una sau mai multe bombe nucleare inainte de orice detectie straina.

"Bazandu-ne pe traiectoria actuala a programului nuclear iranian, apreciem ca Iranul va putea atinge aceasta capacitate critica la jumatatea lui 2014", subliniaza raportul.

Institutul se declara printre altele "extrem de sceptic" in legatura cu reusita comunitatii internationale de a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare si contureaza o imagine foarte pesimista a consecintelor aduse de obtinerea de catre Teheran a bombei nucleare.

Conform centrului, aceasta "nu ar face decat sa sporeasca subversiunea Iranului" cu "mesianismul sau apocaliptic si exaltarea martiriului".
Raportul noteaza la final ca un arsenal nuclear iranian ar putea provoca Arabia Saudita sa isi dezvolte propriul sau program, pornind proliferarea intr-o regiune unde Israelul este in prezent singurul stat, desi nedeclarat, cae detine arme nucleare.

In timp ce Israelul ameninta cu un posibil atac militar impotriva Iranului, Statele Unite au adoptat numeroase sanctiuni economice impotriva Teheranului pentru a protesta fata de programul sau nuclear controversat. Insa voci critice declara ca aceste sanctiuni fac mai mult rau poporului iranian decat regimului in sine, care continua sa afirme ca programul sau are scopuri civile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri