Barack Obama va incepe duminica al doilea mandat prin depunerea juramantului, in centrul unui Washington plasat sub o adevarata stare de asediu pentru a gazdui sute de mii de persoane venite sa asiste la evenimentele care sarbatoresc din patru in patru ani democratia americana, relateaza AFP.
La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat va jura din nou sa "protejeze si sa apere Constitutia Statelor Unite" in calitate de sef al Executivului, pana la inceputul lui 2017, scrie Mediafax.

Data de 20 ianuarie, prevazuta de Constitutie, cade in acest an duminica. Astfel vor fi organizate doua ceremonii de depunere a juramantului, si anume una "privata", cu putin inainte de pranz (19.00, ora Romaniei), la Casa Alba, care va fi transmisa in direct de televiziuni, cealalta urmand sa aiba loc luni, la aceeasi ora, pe treptele Capitoliului.

Al 44-lea presedinte american va sustine ulterior noul sau discurs de investire, un exercitiu de care unii dintre predecesorii sai s-au achitat rostind texte considerate istorice.

Obama a ales doua Biblii pentru a depune juramantul in fata presedintelui Curtii Supreme, John Roberts, si anume pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se refera cel mai des, si pe cea a lui Martin Luther King. O coincidenta, Statele Unite onoreaza luni memoria acestui erou al luptei pentru drepturi civice.

In opinia Leilei Brammer, o specialista in discursuri politice, el va incerca sa demonstreze, dupa campania electorala apriga din toamna trecuta, ca este "presedintele tuturor" americanilor.

"Ma astept sa revina asupra apelului caracterului exceptional american", este de parere aceasta experta, notand ca asteptarile sunt "mult mai slabe" decat in urma cu patru ani, cand Obama a preluat puterea intr-un rar moment de fervoare populara, in fata a aproape doua milioane de persoane.
- Sute de mii de persoane sunt asteptate la ceremonia de investire

Accesul la putere al primului presedinte de culoare al Statelor Unite a provocat o pasiune puternica, prelungind campania dinamica si optimista purtata de catre democrat, dar promisiunea sa de a determina o schimbare a politicii a fost blocata de infruntari repetate cu republicanii, in Congres.

Chiar daca autoritatile nu se asteapta la o afluenta comparabila anul acesta, sute de mii de spectatori ar urma sa vina pe "Mall", imensa esplanada din centrul capitalei federale, pentru a asista la primele minute ale erei "Obama II".

Aceasta ceremonie, organizata intr-un decor bogat, va constitui punctul de origine al unei serii de ritualuri ale presedintelui si vicepresedintelui sau Joe Biden, realesi cu un avans clar la 6 noiembrie.

Inca de sambata, cei doi oficiali si familiile lor vor participa la activitati de voluntariat, iar duminica dimineata va avea loc o depunere de jerbe de flori la Cimitirul Militar National Arlington, la sud de Washington. Luni dimineata, presedintele va asista la o slujba, la "Biserica Presedintilor" Saint John, aflata la cateva zeci de metri nord de Casa Alba.

Dupa discursul de la Capitoliu, Obama va parcurge Pennsylvania Avenue, care face legatura intre sediul puterii legislative si cel al puterii executive. In urma cu patru ani, noul presedinte cobora din limuzina blindata, impreuna cu sotia sa, Michelle, in uralele multimii.

Va urma o mare defilare pe acelasi bulevard, la care Obama va asista de la o tribuna uriasa instalata in apropiere de Casa Alba. Balurile de investitura, organizate la Centrul Congreselor, la Washington, vor tine pana noaptea tarziu.

Anuntand evenimentul, pe arterele rectilinii din centrul puterii americane se ridicau deja bariere de beton, la inceputul saptamanii. Pe o suprafata de cateva hectare din oras circulatia rutiera va fi inchisa, iar mii de politisti au fost mobilizati.

Investirea din 2009 a fost marcata de temperaturi glaciale, de pana la minus zece grade Celsius. Ele ar urma sa fie ceva mai "ingaduitoare" anul acesta, situandu-se intre minus 4 si plus 4 grade Celsius, potrivit site-ului specializat Accuweather.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri