Cererea slaba la nivel global, in special in Uniunea Europeana (UE), ramane cea mai mare provocare pentru economia externa a Chinei in 2013, in contextul in care volumul si valoarea exporturilor sale sunt puternic dependente de evolutiile economice si financiare din UE si Statele Unite ale Americii (SUA).
Pe piata interna cea mai mare provocare va fi implementarea si sustinerea puternica a unei reforme clare, cu scopul de a crea sustenabilitate pe termen lung pentru economie. De altfel, performanta economica a Chinei a fost destul de ridicata si in 2012, in ciuda colpasului cererii din tarile dezvoltate; dependenta de aceste piete ramane insa in continuare o problema. Astfel, o schimbare structurala a economiei inspre stimularea consumului intern va ramane o provocare importanta pentru decidentii economici chinezi, spun economistii consultati de China Daily.

Economia Chinei a inregistrat anul trecut o crestere economica de 7,8%, cea mai lenta incepand din 1999, in urma crizei globale si a unei campanii interne de temperare a pietei imobiliare. Revenirea a fost sprijinita de suplimentarea cheltuielilor guvernamentale, demarata la mijlocul anului trecut, cand politicienii chinezi au inceput sa-si faca griji privind incetinirea economiei. Programul nu s-a comparat cu fondurile masive pompate de China in economie dupa declansarea crizei mondiale in 2008, dar a accelerat aprobarea unor investitii in infrastructura, precum cai ferate si drumuri.

Relaxarea politicii monetare de catre banca centrala, inclusiv doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, a influentat pozitiv economia si a ajutat stabilizarea sectorului imobiliar, responsabil de peste 10% din PIB. Exporturile s-au stabilizat, de asemenea, la sfarsitul anului, economia chineza inregistrand surplus comercial, ceea ce a alimentat evolutia pozitiva a PIB.

Evolutia foarte buna a economiei din trimestrul al patrulea, cand PIB a urcat cu 7,9%, peste asteptari, si a intrerupt o serie de sapte trimestre de incetinire, a dat frau liber estimarilor analistilor economici, in special chinezi, ca sustin ca va sustine un avans economic mai puternic in acest an. "Pe ansamblu, economia se stabilizeaza", arata biroul national de statistica chinez.

Performanta produsului intern brut din ultimul trimestru a fost insotita si de evolutia pozitiva a altor indicatori economici. Astfel, productia industriala, de exemplu, a crescut cu 10,3% in decembrie, iar vanzarile cu amanuntul au crescut 15,2%, comparativ cu aceeasi perioada din 2011. Si profiturile corporative arata, de asemenea, semne de ameliorare, ceea ce reprezinta vesti bune, scrie Businessweek, la finalul unui trend de crestere a datoriilor companiilor chineze, cu marje diminuate si concentrare industriala, inclusiv in industria de otel, carbune, aluminiu, utilaje si echipamente.

Cat de sustinuta va fi aceasta recuperare?


In pofida revenirii economice, persista totusi ingrijorari privind durabilitatea procesului, noteaza Financial Times, citat de Mediafax. China a inceput sa incetineasca in a doua jumatate a anului trecut, in incercarea de a reechilibra economia si de a reduce dependenta de investitii. Cu toate acestea, consumul intern isi mentine o influenta secundara comparativ cu sectorul investitiilor de capital, in aceea ce priveste motorul cresterii economice, iar ecartul s-ar putea majora daca noii lideri de la Beijing se vor arunca in cheltuieli de investitii, de la nivel central si pana la sate, in proiecte de anvergura, pentru a-si consolida puterea, mai spune sursa citata.

Exista motive de ingrijorare: datoriile locale ale unitatilor admistrative, care sunt din ce in ce mai mari, inclusiv din finantari nebancare; situatie care s-a agravat de dependenta Chinei de investitii de capital in procesul de crestere economica. Exista, de asemenea, posibilitatea ca actuala revenire din piata imobiliara sa nu dureze. "China se afla intr-o recuperare ciclica si putem vedea ca recuperarea va continua si in trimestrele I si II din 2013, dar ceea ce se intampla dupa aceea este destul de incert", este de parare Yao Wei, economist in cadrul Societe Generale.

Chiar Societe Generale a publicat recent un raport de analiza economica, intitulat "What if China lands hard?" in care, desi prognozeaza un scenariu de crestere pentru China de 7,4% in 2013, aminteste de problemele structurale pe care economia de la rasarit le are si care ar putea genera o aterizare dura la o crestere anuala de sub 6%, cu efecte de contagiune in special in Uniunea Europeana, tarile emergente si economiile asiatice dependente de China, precum Mongolia.

Scenariul imaginat de analistii Societe Generale ia in calcul oarecum situatia actuala, cu decalaje majore de productie in majoritatea economiilor importante ale lumii si un ritm scazut de diminuare a indatorarii statelor, in contextul in care plaja de arsenale strategice este deja epuizata. "Adaugati o aterizare fortata a economiei chineze la acest mix", spun analistii bancii. Incertitudinea ar stimula companiile sa franeze si mai mult planurile de investitii si deciziile de angajare si extindere, chiar si in cazul celor care nu sunt expuse in mod direct pietei interne din China. Feedback-ul resimtit in evolutia pietelor financiare ar amplifica socul incertitudinii, ceea ce ar sparge pretul activelor riscante. La nivel global, Societe Generale estimeaza ca socul de incertitudine, combinat cu aterizarea dura a Chinei ar putea depasi 1%, in scadere, din PIB-ul global (vezi grafic).




Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri