In ziua de 23.01.2013 pretul la baril pentru titeiul de tip BRENT a fost de 112.7 dolari SUA, prezentand o crestere de 0,18% fata de ziua precedenta.
Primele trei saptamani de tranzactionare din acest an nu au adus nimic nou in evolutia pretului la titeiul de tip Brent, specific zonei europene. Pretul a ramas in acelasi interval de variatie 108 - 112.50 dolari SUA/ baril, similar ultimelor doua luni ale anului trecut. Chiar daca in data de 10 ianuarie 2013, pe fondul unor date economice bune pentru econmia din China, pretul a crescut foarte repede pana la nivelul de 113.22 dolari SUA/ baril, aceasta crestere a reprezentat doar o noua oportunitate de vanzare, cotatia a scazut in ziua urmatoare pana la nivelul de 109.50 dolari/ baril.

Daca titeiul de tip Brent a ramas stabil in ultimile trei saptamani, nu acelasi lucru se poate spune despre titeiul de tip WTI, care de la inceputul lunii decembrie a anului trecut a avut un trend crescator de la 85 la aproape 97.5 dolari/ baril. Aceasta obervandu-se si in evolutia spread-ului WTI-Brent care a crescut de la minus 24 la minus 15 dolari. In opinia mea, cumpararea acestui spread in jurul valorii de minus 24 dolari a reprezentat o buna oportunitate de tranzactioanare, daca tinem cont ca acest spread a coborat sub minus 20 dolari tocmai cand am avut intreruperea exporturilor de titei din Libia. Este posibil ca acest spread intre WTI si Brent sa creasca in perioada urmatoare pana in jurul valorii de minus 12 dolari, o zona in care din punct de vedere al analizei tehnice evolutia reprezinta o buna oportunitate de vanzare.

In a doua saptamana a acestui an, am avut sedinte de politca monetara din partea Bancii Centrale Europene si a Bancii Angliei, ambele au mentinut dobanzile de referinta neschimbate, iar conferinta de presa a presedintelui ECB, italianul Mario Draghi, a creat turbulente in piata valutara, dolarul american s-a depreciat fata de moneda europena cu 2 % in doar cateva ore. Motivul acestei miscari a fost faptul ca prin comentariile sale Mario Draghi a surprins piata, oarecum tematoare inaintea acestei sedinte, anuntand deciazia unanima a membrilor ECB de a mentine dobanda cheie la acealsi nivel. Piata s-ar fi asteptat ca unii membrii sa se gandeasca la o eventuala scadere a dobanzii de referinta - ar fi semnalat probabil ca aceasta evolutie e posibil sa continue la urmatoarele sedinte ale ECB .

Indicii bursieri din SUA au inregistrat cresteri majore in ulitimile zile ale anului trecut pe baza sentimentului general pozitiv generat de semanrea acordului privind taxele din SUA, indicile S&P a crescut cu mai mult de 7% in ultimile trei saptamani, corelat si cu deprecierea dolarului american, acesta poate fi motivul care a dus la cresterea cotatiei la titeiul de tip WTI. Indicii burselor din Asia si Europa nu au facut nota discordanta cu piata americana si au inregistrat la randul lor cresteri de 2-3%.

Comentariile noului prim ministru japonez in ceea ce priveste dublarea tintei de infllatie de la 1 la 2%, la care se adauga anuntarea unui plan de stimulare monetara agresiva pentru anul in curs, au dus la deprecierea monedei japoneze cu aproape 9% fata de moneda americana si cu mai mult de 14% fata de monenda europeana.

Intrebarea la momentul actual este daca si cand titeiul se va corela cu cresterile indicilor bursieri si cu deprecierea monedei americane. Pentru mine este surprinzator faptul ca de aproape patru luni de zile pretul ramane in acelasi interval stabil de variatie 108-112.5 dolari/ baril. Chiar daca au existat cateva derapaje ale pretului la 106 si 113.50 dolari/ baril, acestea au durat... putin si cotatia s-a intors rapid peste nivelul de 108 sau sub nivelul de 112.5 dolari/ baril.

Discutiile de la finalul anului trecut dintre principalele puteri nucleare si autoritatile de la Teherean privind accesul in locatiile unde se desfasoara programul iranian de cercetare nucleara nu au avut finalitatea dorita, se astepata ca aceste intalniri sa continue si in acest an, iar riscul intetirii tensiunilor in zona Golfului Persic ramane, restul pietelor financiare insa... cresc. Banca Federala din SUA are un program agresiv de stimualre monetara, banca Japoniei a anuntat un program de stimulare monetara la fel de agresiv pentru 2013 si pretul la Brent ramane stabil !

Explicatia ar putea fi ca nu avem o crestere a cererii pentru titei si produse petroliere, cu toate ca in opinia analistilor economia din China va inregistra o usoara crestere in acest an, avem masuri agresive de stimulare a economiei din partea unor banci centrale si logic ar fi ca in lunile urmatoare, evident doar daca aceste masuri incep sa dea si roade, sa avem o crestere a cererii pentru titei.

Din punct de vedere tehnic, indicii burselor international si ratele de schimb EUR/USD , USP/JPY si EUR/JPY se afla in zone de "overbought", corelat cu faptul ca in ulimile doua saptamani au fost zvonuri, neconfirmate inca, despre o posibila scadere a ratingului Frantei si/sau al Regatului Unit, este posibil ca in urmatoarele saptamani sa asistam la corectii pe aceste piete. Daca vom avea aceste corectii, ma astept ca pretul la Brent sa ramana stabil in aclasi interval de variatie. Daca nu vom avea corectii si pietele financiare vor contina sa creasca, este posibil ca la un anumit moment Brent-ul sa se coreleze din nou cu restul pietelor financiare si sa asitam la o crestere a cotatiei pana in zona de 115 - 117 dolari/ baril.

Tot din punct de vedere tehnic, daca analizam numai pretul Brent, zona de 111.50 - 112.5 dolari/ baril, acesta inca reprezinta o foarte buna oportunitate de vanzare; zona de 107.5 - 108.50 dolari/ baril reprezinta o buna oportunitate de cumparare! Repet, daca punem pe acelasi grafic evolutia pretului la S&P si la WTI, cursul de schimb EUR/USD cat si evolutia pretului la Brent, avem o corelatie destul de puternica intre primele trei produse iar pretul la Brent este... mult mai jos, adica e " rams in urma"! In contextul actual as fi foarte atent la pozitiile de vanzare (short)!

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri