Bancile care au imprumutat peste 1.000 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana (BCE) prin programele de refinantare pe termen lung derulate cu 13 luni in urma pot incepe sa ramburseze banii, situatie care va sublinia inca odata disparitatea dintre nord si sud in zona euro.
BCE a derulat in decembrie 2011 si februarie 2012 doua runde de refinantare prin care a pus la dispozitia bancilor fonduri nelimitate cu scadenta la 3 ani, la dobanzi scazute, echivalente cu rata dobanzii de politica monetara de 0,75%. Bancile au absorbit atunci peste 1.000 miliarde euro, profitand de dobanda redusa si de scadenta relativ indelungata a imprumuturilor, potrivit Mediafax.

Programele de finantare si promisiunea presedintelui BCE Mario Draghi de a face tot posibilul pentru a asigura supravieturiea monedei euro au generat suficienta incredere in piete pentru a evita o criza de lichiditate in Europa si un atac speculativ asupra obligatiunilor guvernamentale ale Spaniei si Italiei.

Bancile pot incepe de joi sa returneze banii catre BCE, insa doar institutiile care pot atrage fonduri din piata la dobanzi mai mici de 0,75% vor fi interesate de aceasta oportunitate.

Astfel, BCE va incasa probabil bani doar de la bancile din nordul Europei, crede Richard McGuire, analist la Rabobank, Londra, citat de Bloomberg.

"Daca in final platile vor veni numai de la bancile din tari cu economii solide, va fi perceput drept un factor negativ. Va arata ca exista inca o zona euro in doua viteze. Tensiunile sunt inca prezente", comenteaza analistul.

Analistii ECM Asset Management estimeaza ca BCE va incasa intre 200 si 250 miliarde euro, iar bancile din statele de la "periferia" zonei euro nu vor fi prezente.

"Au un oarecare acces la piata, dar vor avea nevoie de 3-6 luni pentru a castiga increderea necesara pentru a restitui banii", comenteaza Derek Hynes, analist la ECM.

Perspectiva unui reflux de bani catre BCE a impins in sus dobanzile pe pietele futures. Programele de finantare pe termen lung au ridicat activele BCE la 2.940 miliarde euro, de la 2.500 miliarde euro anterior.

Analistul George Saravelos de la Deutsche Bank considera ca inversarea fluxului de bani banci-BCE este "un punct de cotitura" in desfasurarea crizei datoriilor de stat, insa ar putea produce cresteri "ascunse" ale dobanzilor.

Randamentul obligatiunilor germane cu scadenta la 2 ani a crescut recent la 24 puncte de baza (0,24 puncte procentuale), de la -1,5 puncte de baza la inceputul acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri