Olanda a preluat controlul SNS Reaal, dupa ce pierderile legate de sectorul imobiliar au adus a patra mare institutie de credit a tarii in pragul colapsului, nationalizarea fiind a doua in sectorul bancar incepand din 2008, potrivit Bloomberg.
Decizia, care are ca scop stabilizarea SNS Reaal, va costa contribuabilii 3,7 miliarde de euro, a anuntat, Ministerul de Finante din Olanda. Banca avea depozite de 32,5 miliarde de euro la sfarsitul trimestrului al treilea, potrivit Mediafax.

"Am analizat toate alternativele implicand actori din piata. Am fost nevoit sa accept ca nu a fost oferita nicio solutie acceptabila. In consecinta, a trebuit sa folosesc ultimul instrument disponibil, care este nationalizarea", a afirmat ministrul de Finante, Jeroen Dijsselbloem.

SNS Reaal a cumparat divizia de creditare ipotecara a ABN Amro in 2006, iar in contextul crizei a fost afectata de pierderi care au lasat institutia de credit in dificultate privind plata unui ajutor financiar primit in trecut de la stat. Nationalizarea include toate actiunile emise, instrumente financiare conexe capitalului de rang intai si obligatiuni subordonate, potrivit ministerului.

Nationalizarea vine la mai putin de cinci ani dupa ce statul a cumparat diviziile bancara si de asigurari ale Fortis in Olanda, precum si participatia la ABN Amro.

SNS este cea mai mica dintre cele patru mari banci considerate de importanta sistemica in Olanda. Celelalte institutii de credit mari sunt ING, Rabobank Groep si ABN Amro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri