Explozia produsa vineri in fata ambasadei Statelor Unite din Ankara este un atentat sinucigas, care a provocat moartea atacatorului si pe cea a unui agent turc de securitate, a declarat guvernatorul Ankarei, Alaaddin Yüksel, conform Mediafax.
"Sunt doi morti, kamikaze si un agent turc de securitate. O femeie care era acolo pentru o cerere (de viza) a fost ranita", le-a declarat Yüksel jurnalistilor, reuniti in fata ambasadei.

Deflagratia a avut loc la amiaza, in fata unei intrari secundare, utilizata de solicitantii de viza, a constatat un jurnalist al AFP.

Persoana ranita, cu varsta intre 30 si 35 de ani, este in stare critica, au precizat surse din cadrul spitalului, citate de agentia de presa Anatolia.

Explozia nu a provocat pagube in interiorul ambasadei, situata in cartierul unde se afla majoritatea reprezentantelor diplomatice, potrivit unui membru al personalului turc al institutiei.

In ambasada au fost luate imediat masuri de securitate, inclusiv prin interdictia ca personalul sa paraseasca sediul diplomatic, a daugat aceeasi sursa.

"A existat o explozie la ambasada Statelor Unite, in jurul orei 13.15 (13.15 ora Romaniei). Au fost luate masurile necesare de catre politia turca, ce efectueaza la acest moment o ancheta asupra incidentului", a declarat ambasada intr-un comunicat.

"Noi suntem, bineinteles, foarte tristi, l-am pierdut pe unul dintre paznicii nostri turci la intrare", a declarat ambasadorul american Francis Ricciardone.

"Complexul este securizat, suntem cu totii in siguranta gratie actiunilor voastre", a adaugat diplomatul adresandu-se autoritatilor turce. "Suntem prieteni (...) vom continua sa combatem terorismul impreuna", a continuat el.

Numeroase masini de pompieri si ambulante au fost trimise la fata locului, unde s-au deplasat principalii oficiali ai politiei turce, precum si reprezentanti ai Ministerului turc al Afacerilor Externe.

Ahmet Mete, angajat al unei societati de asigurari cu sediul aflat in apropierea locului unde a avut loc explozia, a declarat pentru AFP ca a auzit "o deflagratie violenta". "A fost de parca ar fi avut loc un cutremur", a adaugat el.

"In fiecare zi aici vin sute de persoane pentru a depune cereri de viza. Zona este bine protejata de ani buni. Exista trei baricade pe aceasta strada", a afirmat Mete.

Explozia are loc in contextul in care Statele Unite, Germania si Olanda sunt in curs de instalare, pe teritoriul turc, sub egida NATO, a unor baterii de rachete sol-aer Patriot, destinate protejarii de eventuale atacuri provenite din Siria.

Posturile de televiziune au luat in calcul o legatura intre acest atentat si urmatoarea vizita a noului secretar de Stat american, John Kerry, in Turcia, probabil la sfarsitul lunii februarie.

Oficialii turci si americani nu au precizat daca atentatul a fost revendicat.

"Diviziile noastre de securitate lucreaza intens pentru a clarifica situatia si pentru a aresta cat mai repede vinovatii", a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, pentru agentia Anatolia, de la Belgrad.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a subliniat, in cursul unei intalniri la Istanbul, necesitatea de "unificare a luptei impotriva terorismului in intreaga lume".

Statele Unite au fost deja vizate, in 2008, de un atentat impotriva Consulatului General la Istanbul. Trei persoane au deschis focul asupra postului de securitate de la intrarea principala a consulatului american, omorand trei politisti.

Cei trei barbati, care aveau legaturi cu miscarile islamiste, au fost ucisi in timpul asaltului.

Rebelii separatisti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precum si gruparile armate de extrema stanga au mai comis atentate la Ankara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri