Bancile elene au inceput o campanie agresiva de lobby pe langa institutiile financiare internationale responsabile de programul de finantare al Greciei, incercand sa inlesneasca conditiile care vor insoti recapitalizarea sistemului financair si sa evite nationalizarea, potrivit Financial Times.
Acordul de 172 miliarde euro convenit de Grecia cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International prevede recapitalizarea cu 27 miliarde euro a celor mai mari patru banci elene - National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, arata Mediafax.

Investitorii privati ar trebui sa participe cu alte 2,5 miliarde euro la recapitalizarea bancilor.

Atragerea de fonduri din sectorul privat se dovedeste insa tot mai dificila pana la termenul limita din aprilie, unii analisti considerand ca preturile la care sunt evaluate actiunile celor patru banci ar fi nerealiste. Mai mult, bancile vizate au capital negativ de aproximativ opt miliarde euro, care descurajeaza de asemenea investitorii privati.

"Investitorii nu sunt dispusi sa plateasca pentru pierderile din trecut. Daca vrei sa atraga capital privat, trebuie sa reexaminezi aceste conditii", a declarat directorul general adjunct al Eurobank, Nikos Karamouzis, care se refera la conditiile din acordul de bailout al Greciei in privinta recapitalizarii bancilor.

Potrivit bancherilor si analistilor, niciun fond de investitii serios nu s-a aratat dispus sa cumpere actiuni la cele patru banci elene, iar din zona fondurilor de hedging si-au exprimat interesul doar cateva firme.

Bancile risca sa fie nationalizate in totalitate daca nu vor reusi sa atraga investitori privati. In aceasta situatie, bancile ar fi preluate de Fondul Elen de Stabiltiate Financiara, institutia elena care administreaza fondurile transferate de UE si FMI.

Bancherii sunt nemultumiti ca acordul defineste valoarea capitalului bancilor drept un multiplu (de 1-2 ori) al valorii nete a activelor, in timp ce majoritatea bancilor europene sunt tranzactionate pe burse la preturi de cateva ori mai mici decat cele indicate de un astfel de calcul.

Termenul limita pentru atragerea capitalului privat - sfarsitul lunii aprilie - este de asemenea foarte dificil de respectat, reclama bancherii greci, in special in contextul fuziunii dintre National Bank of Greece si Eurobank, proces care se va prelungi probabil cel putin pana in vara.

Bancile elene califica de asemenea drept nerealist calendarul previzionat pentru iesirea Fondului Elen de Stabilitate Financiara din actionariatul bancilor.

Potrivit acordului, investitorii privati vor primi certificate care le vor conferi dreptul de a cumpara participatia detinuta de Fond in termen de cinci ani, la preturi calculate utilizand aceeasi metodologie reclamata in prezent pentru supraevaluarea actiunilor.

Bancherii considera ca valoarea de piata a bancilor elene nu va depasi nivelurile rezultate din acord in urmatorii cinci ani.

Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente si in Romania. Eurobank controleaza Bancpost, iar National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, celelalte doua institutii operand pe piata romaneaca prin subsidiare omonime.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri