Presedintele Federatiei Bancare Europene, Christian Clausen, cere bancilor din regiune sa se reinventeze si sa restranga activitatile care genereaza presiuni asupra capitalului, transmite Bloomberg.
"Bancile trebuie sa fie mai eficiente", a afirmat Clausen intr-un interviu acordat la Stockholm, arata Mediafax.

La sfarsitul lunii ianuarie, numarul locurilor de munca desfiintate in sectorul financiar mondial s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, cele mai ample masuri fiind luate de bancile europene.

UBS a anuntat in octombrie ca va elimina 10.000 de locuri de munca in decurs de trei ani, pentru a se adapta cerintelor mai stricte in privinta capitalului.

Barclays (Marea Britanie) si Commerzbank (Germania) renunta la randul lor la mii de angajati, pentru a ramane competitive in contextul noilor reglementari.

Chiar si bancile scandinave, regiune aproape neafectata de criza datoriilor suverane, iau masuri de restructurare.

Clausen, director general al Nordea Bank, cea mai mare banca din nordul Europei, a anuntat recent ca institutia de credit a renuntat la 8% din forta de munca.

Federatia, cu sediul la Bruxelles, reprezinta 31 de asociatii bancare europene, intre care Asociatia Bancherilor Elvetieni si Asociatia Bancherilor Britanici.

Clausen considera ca structura traditionara de sucursale folosita de banci este improbabil sa supravietuiasca in actualele schimbari legislative.

Conditiile de capital impuse de Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancara obliga bancile sa se adapteze pentru a nu pierde bani.

Astfel, servicii precum creditarea companiilor, care necesita un nivel ridicat de capital, sunt inlocuite cu solutii alternative, cum este aranjarea emisiunilor de obligatiuni.

UBS a explicat ca reducerea numarului de angajati reflecta restrangerea operatiunilor de trading si concentrarea pe servicii de management al averilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri