La sfarsitul zilei de 06.02.2013, pretul barilului pentru titeiul de tip BRENT a inregistrat un nivel de 116,2 dolari SUA. O scadere de 0,26% fata de ziua precedent.
Dupa ce in prima jumatate a lunii ianuarie, pretul la titeiul de tip Brent, specific zonei europene, a ramas stabil in jurul valorii de 110 dolari SUA/ baril, din a doua jumatate a lunii, cotatia a inceput sa creasca, a depasit cateva niveluri importante de rezistenta, ajungand marti, 5 februarie pana la 117.20 dolari/ baril.

Aceasta crestere a pretului nu este surprinzatoare si este de asteptat ca in urmatoarele saptamani trendul crescator sa continue si cotatia la Brent sa treaca peste nivelul de 120 dolari/ baril. Din nou, principalul motiv care a generat aceasta crestere il constitue situatia geopolitica.

In Egipt, canalul Suez constitue o ruta importanta de transport pentru titeiul din zona Golfului Persic (cca. 3 milioane de barili zilnic) se semnaleaza proteste impotriva presedintelui ales, evenimentele genereaza instabilitate. In Irak, al doilea producator de titei din cadrul OPEC, minoritatea sunita protesteaza impotriva guvernului. Israelul a atacat saptamana trecuta un convoi militar sirian langa Damasc. La Ankara a avut loc saptamana trecuta un atentat sinucigas in fata Ambasadei SUA. Autoritatile de la Teheran au declarat ca vor sa-si mareasca capacitatea tehnologica de imbogatire a uraniului, in acealsi timp continua discutiile cu puterile nucleare, stabilind o noua runda pentru 26 februarie. Fara sa mai tinem cont si de tragica luare de ostatici de la rafinaria BP-Statoil din Algeria, soldata cu victime omenesti si din randul romanilor, demonstatiile care au inceput in Tunisia si faptul ca in Libia situatia este departe de a fi calma, autoritatile britanice si americane si-au avertizat catatenii sa evite calatoriile in zona Benghazi, toate aceste evolutii nu fac decat sa adauge un premium pentru pretul la Brent. Ma astept ca acest premium sa creasca in urmatoarele saptamani.

Alt factor care a generat cresterea pretului sunt datele economice bune venite din zona euro si in special despre economia Germaniei, indicand cresterea economica si implicit o crestere a cererii pentru titei.

Ultimil raport OPEC a aratat o usoara scadere a productiei pentru luna ianuarie a acestui an, desi au fost pareri ca aceasta masura ar fi fost luata pentru a duce la o usoara crestere a pretului. OPEC-ul a argumentat ca piata este foarte bine echilibrata din punct de vedere al cererii si ofertei si din aceata cauza a recurs la masura de a diminua sensibil productia.

Pretul la titeiul de tip Brent a inceput sa se coreleze si cu restul pietelor fiananciare. Faptul ca indicii burselor internationale au inregistrat cresteri semnificative si ca dolarul american s-a depreciat nu poate sa duca decat la cresterea pretului la titei. Daca luam ca exemplu indicele S&P al bursei americane, acesta se afla astazi cu 1.515 aproape de maximul istoric. Maximul ultimilor 10 ani a fost atins in 2007 la cotatia de 1.572. Este greu de spus cat din aceasta crestere a indicilor burselor arata cresterea economica si cat este rezultatul masurilor de stimulare monetara a economiei. Sa ne aducem aminte ca Federal Reserve din SUA injecteaza lunar in piata 90 miliarde de dolari.

In ultima perioada am sesizat miscari ample pe piata valutara internationala, yenul japonez s-a depreciat fata de dolarul american cu aproape 20% si fata de moneda europeana cu aproape 24%. Dolarul american s-a depreciat si el fata de moneda europeana cu mai mult de 7% in aceeasi perioada de timp. Multe state incerca sa-si deprecieze propria moneda pentru a incerca sa stimuleze exportatorii. Surpinzatoare pare astfel reactia factorilor de decizie din zona euro care nu se arata impacientati de aprecierea masiva din ultimile doua luni a monedei euro fata de dolarul american si yenul japonez, apreciere care loveste si in exportatorii din zona euro. Exista riscul ca aceasta intarire a monedei euro sa continue, zona euro sa devina astfel “scumpa” pentru investitorii din afara Europei si nu doar pentru acestia. La construirea bugetului multor state europene, veniturile din turism reprezinta un procent insemnat!

Din punct de vedere tehnic, zona de 114.50 - 115.00 dolari SUA/ baril a devenit o “zona de suport”, fiind astfel putin probabil ca pretul sa mai scada sub acest nivel in urmatoarea perioada. S-a observat ca orice scadere de 1 pana la 1.5 dolari americani a reprezentat o noua oportunitate de cumparare pentru jucatorii din piata. Pana acum, pentru Brent, in acest trend crescator nu am avut niveluri unde sa gasim ordine mari de tip stop/loss, concluzia este astfel ca multi sunt… cumparati si au pozitii long.

Urmatorul nivel important este cel de la 118 dolari/ baril, iar daca acest nivel va fi depasit, cred ca se va trasforma in “suport”. Este posibil ca in umatoarele doua saptamani sa asistam la o stabilizare a pretului in intervalul 115 - 117 dolari/ baril, trendul crescator fiind insa destul de puternic. Cotatia creste, stagneaza sau face o usoara retragere, evolutie care arata posibile “marcari de profit” si din nou creste…

Pentru perioada urmatoare ar merita urmarit cu mare atentie si spread-ul WTI - Brent, spread care a avut o evolutie interesanta in ultimile doua luni. Acest spread se obtine din diferenta intre pretul la titeiul WTI si titeiul de tip Brent, valoare care de la minus 24 dolari a crescut pana la minus 15 dolari, in principal datorita cresterii cotatiei la WTI si a stagnarii pretului la Brent. In ultima saptamana, spraed-ul a scazut din nou la minus 20. Pentru un produs de tip spread, aceste cresteri sau scaderi de 4 - 5 dolari, atat de rapide, inseamna ceva semnificativ.

Pentru perioada urmatoare ar fi posibil ca acest spread sa scada cu inca 10 dolari, pretul la titeiul de tip WTI, specific zonei nord-americane, sa scada si pretul la titeiul de tip Brent sa creasca. O situatie care poate parea paradoxala pentru unii.

Daca mai sus am aratat argumentele pentru care ma astept la o crestere a pretului la Brent, pentru scaderea pretului la WTI este vorba de factori tehnici. Deoarece stocurile de titei din SUA se gasesc la maximele istorice, de anul trecut a aparut ideia de a se incepe exportul de titei din America. A fost astfel… inversat sensul conductei de titei Seaway, pentru a putea transporta zilnic 400.000 barili catre terminalul portuar din Golful Mexic. Toata lumea era pregatita si se astepta ca aceasta conducta sa inceapa sa functioneze la capacitate maxima pana in luna mai a acestui an, doar ca problemele tehnice, aparute in ultima saptamana, au facut ca transportul titeiului pentru export… sa inceapa probabil abia la sfarsitul acestui an. Prima reactie a fost o scadere cu 2 dolari a cotatiei pentru WTI.

Ma astept la o scadere mare a spread-ului WTI – Brent. Pentru titeiul de tip WTI, a aparut “imposibilitatea” exportului, cererea interna este posibil sa creasca usor, stocurile sunt mari, singura varianta pe care o prevad ar putea fi oprirea extractiei in anumite zone. Brent-ul poate creste in acest timp usor cu 8 pana la 10 dolari din cauza factorilor geopolitici.

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri