Marile banci ar putea fi obligate de autoritatile europene de reglementare sa participe la stabilirea Libor si Euribor, dupa ce institutii financiare precum Citigroup si HSBC s-au retras din unele comisii in urma scandalului de manipulare a dobanzilor interbancare, relateaza Bloomberg.
Autoritatile de reglementare vor face o lista cu bancile care ar trebui sa fie obligate sa participe la stabilirea dobanzilor interbancare, "datorita implicarii lor pe piata", a declarat vineri, intr-un comunicat, comisarul pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, noteaza Mediafax.

"Bancile care se gandesc sa se retraga ar trebui sa tina seama ca ar putea fi solicitate sa revina", a spus Barnier.

Planul de a obliga bancile sa faca propuneri pentru dobanzile interbancare vor fi incluse intr-un proiect de act normativ referitor la stabilirea dobanzilor de referinta, pe care Comisia Europeana il va prezenta in prima jumatate a acestui an.

Euribor-EBF, grupul care administreaza stabilirea Euribor, a avertizat luna trecuta ca s-ar putea confrunta cu un exod al bancilor din comisia care calculeaza dobanda.

Rabobank International, cea mai mare banca de economii din Olanda, s-a retras din aceasta comisie in ianuarie, iar Deutsche Bank a anuntat in aceasta saptamana ca nu va mai participa la stabilirea unora dintre dobanzile Euribor-EBF.

Royal Bank of Scotland a fost amendata in aceasta saptamana cu 612 milioane de dolari pentru manipularea dobanzii Libor. Banca britanica Barclays a fost amendata cu 290 de milioane de lire sterline in iunie anul trecut, in timp ce UBS a fost penalizata in decembrie cu 1,5 miliarde de dolari, pentru manipularea dobanzilor.

Scandalul a alimentat nemultumirea publica fata de banci si a dus la declansarea unor investigatii ale autoritatilor de reglementare la nivel mondial.

Banca Centrala Europeana a salutat intentia lui Barnier pentru un proiect care sa reglementeze acest domeniu si a cerut bancilor sa participe la stabilirea dobanzilor, pentru ca acestea sa aiba relevanta.

Din septembrie anul trecut, Raiffeisen Bank International, Rabobank, Bayerische Landesbank, DekaBank si Citigroup s-au retras din comisia care stabileste Euribor.

Din luna iulie, zece banci au renuntat la stabilirea Eurepo Index, administrat tot de Euribor- EBF. Intre aceste banci se afla Societe Generale, UBS si HSBC.

In Marea Britanie, directorul Autoritatii pentru Servicii Financiare a cerut ca supravegherea dobanzii Libor sa fie incredintata autoritatii de reglementare a sectorului financiar.

Dobanda Libor este calculata zilnic in urma unui sondaj efectuat de Asociatia Bancherilor Britanici, prin care bancile sunt solicitate sa estimeze costul imprumuturilor interbancare pentru diferite perioade si monede. Estimarile maxime si minime sunt excluse, iar cu cele ramase se calculeaza o medie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri