Anul Nou chinezesc a debutat in acest weekend mai putin fastuos decat de obicei, cu cheltuieli mai mici pentru artificii si restaurante mai linistite, in contextul indemnurilor autoritatilor centrale la frugalitate si a unei campanii anticoruptie, transmite Mediafax.
Vanzarile de artificii in ultimele cinci zile din Anul Dragonului, care a precedeat Anul Sarpelui, au scazut cu 37% la Beijing, potrivit autoritatilor locale, citate de Financial Times. Evolutia este, in parte, datorata si apelurilor oficiale de a folosi mai putine artificii din cauza poluarii ridicte din Beijing. O asociatie din industria alimentara a informat ca pana la 60% din restaurante, mai ales cele scumpe, au inregistrat anulari de rezervari.

Comerciantii chinezi sunt printre primii care au simtit ca Anul Sarpelui le va reduce afacerile. Perioada este, de obicei una dintre cele mai aglomerat si mai profitabile. In ultimii ani, diversele departamente ale autoritatilor centrale si locale comandau aranjamente florale extravagante. In acest an, comenzile au scazut cu pana la 30%, afirma Chen Jun, florar in piata de profil Lai Tai din Beijing.

Pentru chinezi, Anul Nou Lunar este precum Craciunul, Anul Nou si Ziua Recunostintei la un loc, scrie CNBC. Un numar record de 3,41 miliarde de calatorii sunt estimate pentru perioada de varf din 2013, intrucat sute de milioane de chinezi se intorc la familii cu cadouri de Anul Nou.

Anul Sarpelui promite, insa, sa fie diferit pentru oficialii guvernamentali.

Noii lideri, care preiau oficial conducerea tarii in martie, sunt sensibili la criticile tot mai sustinute privind cresterea coruptiei. Viitorul presedinte Xi Jinping a promis ca oficialii corupti vor fi pedepsiti indiferent de rang. A cerut, de asemenea, cadrelor Partidului Comunist sa reduca excesele. Pe lista cheltuielilor fara de care vor trebui sa se descurce ofiterii chinezi, de exemplu, se afla aranjamente florale elaborate, covoarele rosii la evenimente si banchetele costisitoare.

Chiar si lichiorul Moutai, folosit traditional pentru toasturi la evenimente festive, se afla pe lista.
Vanzarile de Moutai la magazinul de bauturi al lui Yin Xiangang au scazut cu 40%, iar acesta se asteapta ca Anul Sarpelui sa fie slab.

"Toate departamentele statului beau mai putin", a spus el.

In pofida dovezilor ca unii birocrati strang cureaua, multi chinezi obisnuiti sunt sceptici referitor la combaterea reala a coruptiei. De asemenea, unii analisti avertizeaza ca luarea unor masuri dure impotriva coruptiei ar putea eroda loaialiatatea "sistemului" fata de Xi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri