Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat miercuri in Parlament demisia Guvernului sau, dupa zece zile de manifestatii organizate in tara impotriva scumpirii electricitatii, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Avem demnitate si onoare. Poporul este cel care ne-a incredintat puterea, astazi noi i-o dam inapoi", a declarat Boiko Borisov, precizand ca nu va participa la un guvern interimar inaintea alegerilor legislative prevazute pentru iulie.

Remanierea guvernamentala trebuia sa fie aprobata miercuri in Parlament, dar opozitia a reclamat o demisie a intregului Guvern si alegeri anticipate.

"Ceea ce poate sa faca cel mai bine premierul (conservator) Boiko Borisov este sa-si prezinte demisia", afirma deputatul socialist Anghel Naidenov.

Pana in prezent, Boiko Borisov nu a facut niciun comentariu public cu privire la agravarea tensiunilor in Bulgaria.

Vandalism si lupte cu fortele de ordine la Sofia

Unsprezece persoane, intre care cinci politisti, au fost ranite luni seara, la Sofia, in cursul unor manifestatii antiguvernamentale fata de scumpirea electricitatii, a anuntat marti dimineata seful politiei capitalei, Valeri Iordanov, relateaza AFP.

"Cinci politisti si sase manifestanti au fost supusi unor examinari medicale", dar niciunul dintre ei nu era "grav ranit", a declarat Iordanov pentru postul de radio public BNR.

Unsprezece persoane au fost retinute pentru comiterea unor acte de vandalism, a adaugat el.

Manifestantii - in majoritate tineri - se plimbau in mod haotic luni seara la Sofia, urmariti de catre politie. Ei au aruncat pietre si sticle in directia Parlamentului, spargand geamuri. Sase vehicule apartinand politiei si vitrinele unor magazine au fost deteriorate, potrivit comisarului Valeri Iordanov.

In plus, patru vehicule apartinand grupului energetic austriac EVN au fost incendiate la Plovdiv (sud), potrivit postului de televiziune privat Nova.

Facturile la electricitate din ianuarie, a caror valoare s-a dublat in comparatie cu decembrie, au declansat proteste care au loc zilnic in Bulgaria de noua zile. Sloganurile antiguvernamentale s-au multiplicat luni, cu ocazia demiterii vicepremierului si ministrului Finantelor, Simeon Djankov.

"Incepe sa se creeze o situatie revolutionara. Oamenii refuza sa fie guvernati de cativa monopolisti si oligarhi", a apreciat marti politologul Evgheni Dainov pentru postul de televiziune Nova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri