"Vreau ca, intr-un termen, sa existe o etichetare obligatorie a carnurilor continute de semipreparate", a declarat el, evocand "fraude" constatate in ultimele zile, scrie Mediafax.

"Pana atunci, voi sustine, impreuna cu ministrul Agriculturii si ministii vizati, toate initaitivele ce vor aparea in vederea unor demersuri voluntare de etichetare", a continuat seful statului francez.

Este vorba, a subliniat el, despre a proceda astfel incat "consumatorul sa poata sa fie informat despre provenienta produselor pe care le consuma, in special carnea".

Pentru moment, industriasii sunt constransi de catre reglementarile europene sa mentioneze tipul de carne utilizat in preparatele lor, dar nu si originea. Carnea, vanduta transata, sau fructele si legumele sunt singurele produse a caror origine este obligatoriu sa fie specificata.

Franta nu poate, totusi, sa oblige industriasii sa moficie etichetele. Doar o evolutie a legislatiei europene va putea sa ii oblige.
Crescatori francezi si asociatii ale consumatorilor exercita presiuni pentru ca reglementare sa evolueze rapid in acest sens.

Citeste si:

Ministrul Agriculturii Stéphane Le Foll a promis recent ca va pleda aceasta cauza la Bruxelles, unde se va duce luni pentru a exercita presiuni asupra Comisiei Europene (CE) sa actioneze in acest sens. In opinia sa, CE "nu este deloc (implicata) in aceasta directie".

Actualmente Franta a obtinut un consens asupra acestui subiect cu Germania si Marea Britanie, dar continua sa existe unele rezistente din partea tarilor nordice.

François Hollande a inaugurat a 50-a editie a Salonului Agriculturii, care marcheaza o jumatate de secol intr-o atmosfera tensionata de scandalul carnii de cal ce ameninta sa agraveze criza de incredere a consumatorilor.

Scandalul a condus la retrageri de produse peste tot in Europa. El i-a afectat mai ales pe industriasi si marii distribuitori. Insa ii afecteaza, prin ricoseu, si pe crescatori, care se tem ca publicul se poate departa si mai mult de produsele din carne, in contextul in care, in Franta, consumul de carne a scazut, deja, cu aproximativ 10% in zece ani.