Cardinalul sambelan, italianul Tarcisio Bertone, va deveni, dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, un fel de Papa "interimar", insarcinat cu administrarea Bisericii pana la alegerea noului Suveran Pontif, urmand sa exercite puteri net reduse, relateaza AFP.
Toti oficialii de rang inalt din cadrul "Guvernului" Bisericii - Curia romana - renunta la functiile lor la moartea Papei, potrivit Constitutiei apostolice promulgate in 1996 de catre Ioan Paul al II-lea. Aceeasi regula se aplica si in cazul unei demisii. Doar cardinalul sambelan ramane in post, pentru a administra afacerile curente ale Bisericii, scrie Mediafax.

"La moartea Pontifului, toti sefii de congregatii din cadrul Curiei romane, adica secretarul de Stat, cardinalii prefecti, arhiepiscopii presedinti si membrii congregatiilor respective isi inceteaza functia. Exceptie fac Sambelanul Sfintei Biserici romane si Marele Penitent care continua sa se ocupe de afaceri curente", stabileste articolul 14 al Constitutiei.

Cuvantul "sambelan" este derivat din cuvantul italian "camera", care inseamna camera, si este echivalentul cuvantului "chambellan" in franceza. El descrie o functie pur administrativa care nu isi pierde importanta in cazul decesului sau demisiei unui papa.

El este insarcinat sa administreze Vaticanul si, cu ajutorul cardinalilor prezenti, reuniti in Congregatia Generala, el stabileste data funeraliilor, in cazul decesului unui papa, si pe cea a convocarii Conclavului.

Insa sambelanul si cardinalii nu pot lua nicio decizie a carei validitate sa depaseasca durata perioadei de vacanta a tronului Sfantului Petru sau care sa afecteze prerogativele exclusive ale Papei, ca de exemplu numirea de cardinali.

Sambelanul este cel insarcinat sa constate si sa anunte decesul Papei. Pana la Pius al XII-lea, mort in 1958, smabelanul constata decesul sefului Bisericii, lovindu-l peste frunte cu o mica manta de argint, pentru a se asigura ca Suveranul Pontif este mort.

Monseniorul Bertone urmeaza sa preia in mod simbolic posesia asupra proprietatilor papale, si anume Palatul Apostolic al Vaticanului, Palatul Latran, sediul diocezei Romei unde Papa este prin traditie episcop, si castelul Gandolfo, resedinta de vara a papilor, dar acesta din urma va fi locuit, la vremea respectiva, de catre Joseph Ratzinger, o situatie inedita in istoria recenta a Bisericii.

Numarul doi al Vaticanului, Bertone, in varsta de 78 de ani, a fost numit sambelan in aprilie 2007.

Originar de la Romano Canavese, o mica localitate din Piemont, salezianul Tarcisio Bertone a colaborat timp de sapte ani (1995-2002) cu Joseph Ratzinger in perioada in care acesta a fost prefect al Congregatiei Credintei, dupa care a fost numit
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri