Somajul in zona euro a atins un nou maxim in ianuarie, de 11,9%, in crestere fata de ultima luna din 2012, in contextul in care masurile de austeritate luate pentru a preveni criza datoriilor au adancit recesiunea, scrie Bloomberg.
Rata somajului in cele 17 tari ale zonei euro a urcat in ianuarie de la 11,8% la 11,9%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Este cel mai ridicat nivel de cand au inceput sa fie colectate datele, in 1995, si chiar depaseste estimarile mediane ale celor 33 de economisti chestionati de Bloomberg.

"Situatia este foarte serioasa in ceea ce priveste somajul. Nu mai exista niciun suport din partea Germaniei. Alte economii precum Italia, Spania si Portugalia stau foarte prost in acest moment si, in cele din urma, rata somajului poate doar sa creasca", a spus Alexander Krueger, economistul sef al Bankhaus Lampe.

Economia zonei euro a inregistrat cea mai slaba evolutie in T4 din ultimii patru ani, dupa o contractie de 0,6% din PIB. Mai mult, economistii prognozeaza ca si primele trei luni din acest an vor fi pe minus, iar revenirea va avea loc din trimestrul II.

Potrivit Comisiei Europene, somajul ar putea atinge 12,2% in acest an si 12,1% in 2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri