Profitul net al Berkshire Hathaway a crescut anul trecut cu 45%, la 14,8 miliarde dolari, sustinut de rezultatele companiilor in care grupului a investit si de castiguri din instrumente financiare derivate, insa seful Berkshire, Warren Buffett, s-a declarat nemultumit de rezultatele financiare.
In trimestrul al patrulea profitul net a avansat cu 49%, la 4,55 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Castigurile din instrumente financiare derivate au urcat de la 163 milioane de dolari in ultimele trei luni din 2011 la 1,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, scrie Mediafax.

Buffett a construit Berkshire in aproape cinci decenii prin preluari si investitii, in urma carora valoarea grupului a urcat la circa 253 miliarde de dolari. Cele peste 70 de divizii operationale ale grupului au activitati in transportul de marfa, productia de energie si materiale de constructii, precum si vanzarea unor produse variind de la asigurari la ciocolata.

Valoarea neta a portofoliului de active a inregistrat anul trecut o crestere mai slaba decat avansul mediu al companiilor din componenta indicelui bursier american S&P 500. Anul 2012 a fost al noualea din cei 48 de ani petrecuti de Buffett la conducerea Berkshire in care acesta nu a reusit sa obtina o performanta mai buna decat S&P 500.

In scrisoarea catre actionari, Buffett a calificat rezultatele de anul trecut ca fiind "sub medie".

"Pentru a noua oara in 48 de ani cresterea procentuala a valorii nete a activelor Berkshire s-a situat sub media S&P", a scris Buffett, care foloseste de mai multe decenii acest indicator pentru a evalua rezultatele financiare.

Berkshire a avut anul trecut o crestere de 14,4% a valorii nete a activelor, fata de 16% pentru S&P 500, inclusiv dividendele.

O alta dezamagire importanta pentru Buffet a fost lipsa unei achizitii majore in 2012, potrivit MarketWatch.

"Am urmarit cativa elefanti, dar m-am intors cu mana goala", a spus el.

Managerii Todd Combs si Ted Weschler, adusi de Buffet in conducerea companiei in ultimii doi ani pentru a identifica oportunitati de investitii, au avut rezultate mult mai bune comparativ cu S&P 500.

"M-au lasat in urma. Todd si Ted sunt tineri si vor fi aici sa administreze portofoliul masiv al Berkshire mult timp dupa ce vicepresedintele Charlie Munger si cu mine vom fi parasit scena. Puteti fi linistiti cand vor prelua conducerea", a scris Buffett actionarilor.

Cei doi manageri au fost recompensati pentru rezultatele de anul trecut prin cresterea fondurilor alocate pentru investitii la aproape 5 miliarde de dolari.

Berkshire detine lichiditati de aproape 47 miliarde de dolari, insa Buffet se opune platii de dividende, acordand in schimb o atentie sporita valorii actiunilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri