Pretul la petrolul de tip Brent este astazi de 110.6 dolari SUA pentru un baril (158,98 l), in crestere cu 0.6 dolari fata de ziua precedenta, adica cu 0,66%.
In ultimile doua saptamani am asistat la o scadere majora a pretului la titeiul de tip Brent, specific zonei europene, de aproape 10 dolari SUA, scadere care a fost provocata de datele economice negative venite din Europa si SUA, publicarea concluziilor sedintei Rezervei Federale a SUA si rezultatul oarecum neasteptat al alegerilor parlamenatare din Italia.

In timp ce pietele financiare au recuperat o mare parte din scaderea pricinuita de publicarea, de pe atunci deja celebrei „minute“ a sedintei de politica monetara a Rezevei Federale, o surprirza pentru toata lumea, putini au fost insa acei care s-ar fi asteptat ca jumatate din membrii acestui atat de important organism sa-si exprime opinia de a „stopa programul de stimulare monetara al economiei SUA“, incepand din a doua jumatate a acestui an.

Rezultatul alegerilor din Italia a provocat o alta scadere masiva a pietelor financiare.

Peste jumatate din alegatorii din Italia au votat fie pentru un oarecare Beppe Grillo sau pentru fostul premier Sivio Berlusconi, ambii fiind cunoscuti ca populisti si intrucatva anti-europeni. Nici una dintre formatiuni nu are majoritatea in Parlament, situatie care seamana izbitor cu situatia din Grecia de dupa alegerile de anul trecut. Italia e insa a treia economie nationala ca marime din zona euro...

In opinia analistilor, riscul major nu este faptul ca Berlusconi sau Grillo ar putea deveni premieri, riscul major este ca nu se va putea forma repede un guvern stabil, tara riscand sa intre intr-un soi de paralizie politica. Electoratul italian este impartit aproape egal in trei tabere: grupul de centru-dreapta, condus de Berlusconi, gruparea pe care am putea-o numi „anti - clasa politica“, condusa de Grillo si coalitia de centru-stanga condusa de Pier Luigi Bersani. Coalitia de centru, condusa de Mario Monti, ale carui masuri de austeritate au fost extrem de nepopulare, s-a clasat abia pe locul patru. Datorita acestei situatii este greu de crezut ca vom asista la formarea unei coalitii stabile, datorita divergentelor intre Bersani si Monti iar Grillo a anuntat ca nu va forma o alianta cu nimeni. O alta optiune ar fi organizarea de noi alegeri, cum s-a intamplat si in Grecia, alaturi de schimbarea sistemului electoral, insa nici una din aceste solutii nu e rapida.

Reactiile pe pietele financiare au fost importante, moneda euro s-a depreciat fata de dolarul american cu 2% in numai cateva ore, indicii burselor au scazut, dobanda pentru obligatiunile italiene cu maturitate la zece ani a crescut cu 0.5%. Pretul la titeiul de tip Brent a scazut si el de la 114 pana la 110 dolari SUA/ baril in corelatie cu restul pietelor financiare.

Intrebarea este daca Italia va mai putea conta pe programul de achizitii nelimitate de obligatiuni derulat de Banca Centrala Europeana. Pentru a face acest lucru, BCE cere tarilor in cauza sa se conformeze unui program aspru de reforme economice, iar in situatia actuala este putin probabil ca astfel de masuri sa... treaca prin parlametul italian. La primele semnale cum ca ar exista posibilitatea ca BCE sa nu ajute Italia, cu siguranta ca vom asista la alte scaderi majore pe pietele financiare.

Dupa acalmia de anul trecut, datorata declaratiilor presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a promis "sa faca orice este necesar" pentru a salva moneda unica europeana, a aparut din nou „riscul de contagiune“. Spania, Grecia si chiar Franta se confrunta cu scaderea economiei, cresterea ratei somajului si a datoriilor, coroborate bineinteles si cu nemultumirea sociala exploziva fata de masurile de austeritate. Cu cat se va prelungi recesiunea, cu atat politicile populiste vor avea de castigat...

Pe piata titeiului, asistam la schimbari la nivel global in ceea ce priveste cererea si oferta! Conform ultimor rapoarte publicate pentru luna decembrie 2012, China ar fi devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global, depasind SUA care se afla in aceasta pozitie de la mijlocul anilor '70. Schimbarea de pozitii intre cele doua mari economii poate e doar provizorie, trebuie sa asteptam date noi care sa o confirme. China va prelua postura de cel mai mare importator de petrol in urmatoarele douasprezece luni, intrucat cresterea productiei in Statele Unite, alimentata de exploatarea sisturilor bituminosae, reduce treptat necesarul achizitiilor externe.

Va urma o perioada agitata pe pietele financiare. Pe langa problemele din Italia, in data de 7 martie 2013 are loc sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene, urmata de conferinta de presa a presedintelui Mario Draghi. Vineri, 8 martie avem noi date economice privind evolutia economiei SUA pentru luna februarie. Rata somajului si numarul de noi locuri de munca create in economie sunt cei mai importanti indicatori pentru piata petrolului din acest set de date.

Din punct de vedere tehnic, cotatia la Brent s-a apropiat de o „zona de suport“ puternic la 108 dolari SUA/ baril. Corelat cu faptul ca in ultimile doua saptamani cotatia a scazut cu 7.5% ma astept ca in perioada umatoare sa asistem la o consolidare a pretului in aceasta zona.

Este posibil sa avem fluctuatii semnificative in anumite momente ale zilei, cred insa ca pretul va ramane in intervalul 108 - 113 dolari SUA/ baril in urmatoarele cateva saptamani.

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri