Una dintre ramificatiile principale ale mortii fostului presedinte al Venezuelei, Hugo Chavez, este legata de evolutia pretului la petrol la nivel mondial si de efectele asupra Statelor Unite ale Americii (SUA).
Presedintele venezuelean Hugo Chavez a murit la varsta de 58 de ani, fiind rapus de cancer.

Venezuela este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume si printre cei mai importanti furnizori ai SUA. Astfel, orice semn de instabilitate in urma decesului lui Chavez ar putea duce la cresterea pretului la petrol, care ar afecta la randul sau economia globala.

Chiar si succesorul fostului lider, actualul vicepresedinte, Nicolas Maduro, ar putea intampina o perioada dificila in a mentine coalitia eterogena de socialisti, oameni de afaceri, militari care a coagulat in jurul lui Chavez, scrie wsj.com.

„Instabilitatea din Venezuela este un risc real, pentru ca ar putea avea un impact dramatic asupra livrarilor de petrol la nivel global”, a declarat Mark Jones, expert in politica si economia Venezuelei, profesor la Universitatea Rice.

Tara produce aproape 2,5 milioane barili de petrol pe zi, din care exporta aproape jumatate catre SUA, iar aceasta politica a permis Venezuelei sa acorde sume generoase programelor sociale.

Dar investitiile insuficiente in compania petroliera de stat, Petroleos de Venezuela, precum si ostilitatea fata de firmele straine au erodat constant capacitatea de productie a petrolului, lasand tara intr-un viitor tulbure.

Totodata, moartea lui Chavez ar putea avea efecte secundare in intreaga regiune.

Venezuela ofera gratis Cubei 100.000 de barili de petrol pe zi, o subventie anuala de 3-4 miliarde dolari care ar putea disparea daca va ajunge presedinte un candidat al opozitiei.

Efectul ar fi devastator pentru Cuba, comparabil cu greutatile economice pe care insula le-a infruntat dupa implozia sponsorului principal, Uniunea Sovietica, la inceptul anilor 1990.


Venezuela vinde, de asemenea, petrol subventionat in Nicaragua si in alte natiuni din Caraibe, iar orice schimbari politice la Caracas ar putea afecta cresterea economica in intreaga regiune.

Dar, oricine il va inlocui pe Chavez probabil ca va incerca sa mentina comertul cu SUA si, daca este posibil, sa stimuleze investitiile in sectorul petrolier.

„Am avut aceasta relatie simbiotica cu Chavez, el a fost ca un ghimpe in coasta diplomatiei noastre, dar revolutia si regimul lui au fost construite in mare parte din vanzarile de petrol catre SUA, iar relatia va continua probabil”, a aratat Jones.

Analistii il vad pe candidatul opozitiei, Capriles Henrique, ca fiind un sustinator al mediului de afaceri, care ar putea deschide sectorul energetic venezuelean catre investitiile straine, similar cu politicile favorizate de noul presedinte mexican, Enrique Pena Nieto.

Dar, in timp ce marile companii petroliere americane ar dori sa aiba acces la rezervele tarii de titei, trecutul Venezuelei de nationalizare a firmelor straine din energie ar putea sa reduca entuziasmul investitorilor de a reveni asa de rapid.

Pentru multi industriasi, problema se rezuma la o singura intrebare: Li se vor cere companiilor petroliere straine sa revina in Venezuela pentru a revigora industria de petrol care stagneaza?

„Este o intrebare de un milion de dolari, daca li se vor cere sau nu”, a comentat Bobby Tudor, presedintele firmei de investitii energetice Tudor Pickering Holt Co.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri