Uniunea Europeana atrage atentia Ungariei ca planul de modificare a Constitutiei risca sa incalce principiile statului de drept, recomandand sesizarea Comisiei de la Venetia, informeaza Financial Times si presa ungara.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut vineri premierului Viktor Orban, intr-o conversatie telefonica, sa rezolve preocuparile privind statul de drept, inaintea votului programat luni in Parlament, conform Mediafax.

"Momentul in care a avut loc discutia telefonica nu este o coincidenta", a declarat un consilier al presedintelui CE, citat de FT.
Criticii sustin ca Guvernul conservator ungar incearca, prin modificarea Constitutiei, sa intensifice controlul asupra unor institutii-cheie - Banca centrala, Curtea constitutionala si structurile care monitorizeaza mass-media. Partidul de guvernamant, Fidesz, propune 14 pagini de amendamente constitutionale si are o majoritate de doua-treimi in Parlament.

Presedintele Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut Ungariei sa amane votul pe tema amendamentelor constitutionale.

Raspunzand criticilor, premierul Viktor Orban i-a trimis o scrisoare presedintelui CE in care da asigurari ca Ungaria va respecta valorile fundamentale europene. "As vrea sa confirm angajamentul deplin al Guvernului si Parlamentului Ungariei pentru respectarea normelor si reglementarilor europene", a scris Orban, conform MTI.

La randul sau, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, i-a cerut premierului Viktor Orban ca, in contextul preocuparilor interne si internationale, sa ceara urgent avizul Comisiei de la Venetia in privinta amendamentelor constitutionale propuse.

Patru state UE - Germania, Olanda, Finlanda si Danemarca - i-au cerut vineri presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa propuna un mecanism european de interventie impotriva tarilor membre suspectate ca incalca principiile statului de drept si valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri