Parlamentul german a aprobat vineri seara o majorare semnificativa a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), masura fiind menita sa reduca deficitul bugetar īn timp ce oponentii sustin ca va pune īn pericol relansarea economica firava īnregistrata īn prezent de cea mai mare economie a zonei euro, informeaza Rompres.

Decizia de majorare a TVA-ului de la 16 la 19 procente īncepānd cu 1 ianuarie 2007, a fost aprobata de Bundestag (Camera inferioara a parlamentului german) cu 396 voturi pentru, 146 voturi contra si trei abtineri. Se estimeaza ca decizia de majorare a TVA-ului va aduce la buget aproximativ 20 miliarde euro. Cu toate acestea, pentru a putea intra īn vigoare decizia de majorare a TVA-ului are nevoie si de aprobarea Camerei superioare a parlamentului german.

"Stiu ca īn acest moment cerem oamenilor sa faca sacrificii ", a declarat Cancelarul Angela Merkel īntr-un interviu publicat vineri īn Sueddeutsche Zeitung, subliniind īnsa ca majorarea TVA-ului va genera veniturile bugetare necesare pentru reducerea deficitului. Guvernul condus de Angela Merkel a promis ca īn 2007 va reusi sa reduca deficitul Germania sub pragul de trei la suta din PIB cerut de Uniunea Europeana, dupa mai multi ani īn care acest prag a fost depasit.

Cu toate acestea analistii se tem de posibilitatea ca aceasta majorare de TVA sa nu afecteze apetitul consumatorilor si astfel sa puna īn pericol relansarea economica īnregistrata īn prezent de Germania, dupa mai multi ani de stagnare economica. Mai multi economisti de frunte estimeaza ca anul viitor Germania va īnregistra o crestere economica de 1,2 procente, īn scadere fata de 1,8 procente īn acest an.