Nicolas Sarkozy este curtat de fonduri suverane de administrare a activelor, intre care si cel al Qatar-ului, care sunt pregatite sa il sprijine sa infiinteze un fond de investitii, relateaza Financial Times.
Fondul suveran din Qatar si alti investitori s-au oferit sa contribuie in total cu 500 de milioane de euro la un fond care sa fie condus de fostul presedinte francez, au declarat persoane apropiate situatiei, scrie Mediafax.

Sarkozy ar fi cerut sfatul unor consilieri apropiati, in legatura cu acest plan. Totusi, el a amanat decizia in ultimele saptamani intrucat vede oportunitatea de a reveni in politica, avand in vedere declinul in sondaje al presedintelui Francois Hollande, care l-a invins in alegeri in luna mai a anului trecut, au aratat doua dintre surse.

Unii dintre consilierii si prietenii lui Sarkozy i-au cerut sa nu inceapa o afacere care i-ar puta afecta sansele politice, avand in vedere ca implicarea intr-un fond de investitii i-ar ingreuna revenirea din cauza perceptiei negative a populatiei fata de sectorul financiar.

"Hollande a fost ales in luna mai cu o campanie indreptata impotriva sectorului financiar si cu promisiunea de a taxa veniturile de peste 1 milion de euro pe an cu 75%. Franta nu este SUA sau Marea Britanie", a spus unul dintre apropiatii lui fostului presedinte.

Sarkozy, al carui frate Olivier este partener la grupul financiar american Carlyle, pastreaza planul de infiintare a unui fond de investitii ca alternativa pentru situatia in care ar decide sa renunte definitiv la politica, au spus consilierii sai, precizand ca sotia acestuia, Carla Bruni-Sarkozy, este impotriva unei reveniri.

Fostul presedinte s-a consultat cu prieteni din mediul de afaceri, in privinta investitiilor pe care le-ar face fondul. Una dintre idei era de a investi in companii de pe piete emergente precum Brazilia, iar o alta de a investi in Spania si Maroc.

Sarkozy nu ar investi el insusi fondurile ci ar avea un rol nonexecutiv, de a atrage investitori prin relatiile sale politice si de afaceri. Fondul ar urma sa aiba sediul la Paris, au precizat sursele.

"Domnul Sarkozy primeste propuneri in mod regulat si nu a spus inca da sau nu", a declarat un purtator de cuvant al acestuia.

Reprezentantii fondului suveran din Qatar nu au dorit sa comenteze.

Zvonurile despre un fond de investitii care sa fie condus de Sarkozy, posibil de la Londra, au aparut prima oara in ianuarie, pe site-ul Mediapart, dar persoane apropiate fostului presedinte au negat informatia.

Sarkozy a sugerat in aceasta saptamana, intr-un interviu acordat revistei Valeurs Actuelles, ca ar fi posibila o revenire in prim-planul politic.
"Daca tara ar fi prinsa intre extremismul de stanga si de dreapta nu as putea sa imi spun ca sunt fericit sa imi duc fiica la scoala si sa conferentiez in jurul lumii", a spus Sarkozy, adaugand ca atunci ar fi obligat sa intervina, din datorie pentru Franta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri