Banca Nationala a Moldovei (BNM) a anuntat sambata ca nu exista premise pentru intrarea Republicii Moldova in incapacitatea de plata si nici pentru o criza pe piata valutara interna, informeaza Rompres. Potrivit centrului de presa al BNM, in ultimele zile, unele mass-media de la Chisinau au publicat declaratii provocatoare referitoare la o eventuala imposibilitate a bancilor comerciale de a achita depozitele cetatenilor si chiar la intrarea Moldovei in incapacitate de plata /default/.

BNM aduce la cunostinta populatiei cateva aspecte ale situatiei existente, care determina invulnerabilitatea sistemului bancar si a Republicii Moldova, in general, in raport cu problema aferenta exporturilor vitivinicole. Astfel, portofoliul de credite ale bancilor comerciale in ramurile viticulturii si vinificatiei si pentru comercializarea produselor vitivinicole ocupa in prezent o pondere relativ mica in active, aproximativ opt la suta, si in portofoliul total de credite, aproximativ 14%.

Din aceste considerente, eventualele dificultati iscate la rambursarea creditelor vinificatorilor nu pot nicidecum sa influenteze substantial lichiditatile disponibile in banci. Mai mult, bancile detin un exces semnificativ de lichiditati, care la data de 30 aprilie 2006 reprezenta 2,800 miliarde lei si depasea de doua ori volumul total de credite acordate in ramurile sus-mentionate.

In plus, opinia referitoare la posibilitatea intrarii Republicii Moldova in incapacitate de plata (default) poate fi combatuta si prin faptul ca rezervele oficiale ale statului constituie in prezent 648 milioane dolari SUA, depasind de patru ori volumul lor din anul de criza regionala 1998. Astfel, nu exista pericol pentru situatia financiara si stabilitatea sistemului bancar, iar BNM tine la control deplin aceste importante componente economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri