Tot mai multi executivi de top din Franta aleg sa isi schimbe domiciliul, pe fondul sistemului de taxare ridicat pentru francezii bogati impus de presedintele Francois Hollande, care se confrunta cu scaderea popularitatii, dar si cu o economie in stagnare.
Doi directori executivi de la Moet Hennessy, segmentul producator de sampanie si coniac de lux al grupului LVMH, au decis sa se mute de la Paris la Londa, in timp ce seful companiei Dassault Systemes, sectia producatoare de software a Dassault Aviation, si-a dat demisia si ar putea lua in considerare aceeasi directie.

Compania LVMH, condusa si controlata de Bernard Arnault, cel mai bogat francez, a declarat pentru Financial Times ca deciziile lui Gilles Hennessy, director la LVMH si vicepresedinte la Moet Hennessy, si Christophe Navarre, director executiv la Moet Hennessy nu au fost luate din motive fiscale.

In schimb, Bernard Charles, director executiv la Dassault Systemes, a fost extrem de critic cu privire la politicile fiscale potrivnice ale guvernului socialist condus de Hollande.

„A avea resedinta in Franta a devenit un mare handicap. In mare masura, recrutarea de manageri de top va trebui facuta in alta parte decat in Franta”, a mentionat Charles.

Stirile ca Bernard Arnault ar fi aplicat pentru cetatenia belgiana au aparut inca din luna septembrie a anului trecut, provocand in Franta o mare dezbatere cu privire la antreprenoriat, patriotism si taxe mari.

Hollande a anuntat ca intentioneaza sa introduca o taxa de 75% pe veniturile personale care depasesc 1 milion de euro pe an, in cadrul programul de reducere a deficitului bugetar al Frantei la sub 3% din PIB in 2013.

Datele publicate luni arata o scadere a productiei industriale cu 1,2% in ianuarie fata de decembrie, in timp ce popularitatea lui Hollande a scazut la 30%.

Economia franceza a intrat in marsarier in ultimul trimestru al anului trecut, rata somajului a ajuns la 10%, iar guvernul se lupta sa adopte reduceri dureroase de cheltuieli pentru a nu depasi nivelul deficitului bugetar stabilit pentru 2013.

Guvernul este in cautarea unei industrii care sa-l ajute sa relanseze economia. Insa Charles spune ca regimul fiscal pune in pericol tot “sectorul digital”. El a criticat majorarea impozitelor pe capital, actiuni si bonusuri.

Guvernul francez a negat afirmatiile ca exista un exod al executivilor din cauza impozitarii si i-a acuzat pe criticii masurilor de austeritate, cum ar fi Maurice Taylor, seful producatorului de cauciucuri Titan International, care a declarat ca ar fi “o prostie” sa cumpere o fabrica din Franta.

Oficialii LVMH au precizat ca sediul central al companiei nu va fi schimbat. “Comitetul executiv si sediul Moet Hennessy sunt si vor ramane in Paris”.

Bernard Arnault a declarat ca va ramane cu domiciliul fiscal in Franta si ca urmareste sa obtina o dubla cetatenie din motive de afaceri, dar ca nu este un secret faptul ca el considera ca mediul actual din Franta este anti-antreprenorial.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri