Grecia mizeaza pe companiile de gaze si jocuri de noroc pentru a revigora programul de privatizari de 50 miliarde euro cerut de institutiile financiare internationale in schimbul imprumuturilor externe si restructurarii datoriei de stat, scrie Mediafax.
Fondul de valorificare a activelor statului asteapta pana la finalul lunii aprilie oferte angajante pentru preluarea operatorului de loterie Opap, monopolului de distributie si furnizare de gaze Depa si operatorului sistemul de transport al gazelor Desfa, a declarat Ioannis Emiris, directorul general al agentiei de privatizari, citat de Bloomberg.

Grecia s-a angajat sa obtina in acest an 2,3 miliarde euro din vanzarea activelor statului, privatizarea celor trei companii urmand sa aduca guvernul foarte aproape de aceasta tinta, a adaugat oficialul.

"Nu exista cale de intoarcere. Este un program care trebuie sa mearga inainte. A fost decis prin lege si deja a inceput. Nu poate fi oprit", a spus el.

Programul de privatizari s-a impiedicat de numeroase obstacole dupa ce creditorii internationali au constrans guvernul sa accepte tinta de 50 miliarde euro, prevazuta pentru 2020, in timp ce statul elen propusese atragerea a 7 miliarde euro din vanzare activelor statului. Planul convenit intr-un final de Atena cu institutiile financiare internationale vizeaza atat vanzarea participatiilor statului la diverse companii strategice, cat si vanzarea de terenuri si proprietati imobiliare, insule si alte active fixe, precum aeronave.

Fara acces la finantare de pe piete din aprilie 2010, Grecia a incheiat in ultimii 3 ani doua acorduri de finantare externa cu UE, FMI si BCE, in valoare totala de 240 miliarde euro. Pe fondul tensiunilor sociale generate de masurile dure de austeritate, guvernul a depasit de mai multe ori tintele din acord si reformele convenite cu creditorii straini.

Emiris a afirmat ca desfasurarea procedurilor de privatizare a celor 3 companii ar trebui sa indice ca Grecia "a scos covorul rosu" pentru investitori.

"Depa si Opap sunt cele mai importante. Daca vom reusi cu acestea doua, vom obtine cea mai mare parte din veniturile tintite", a spus oficialul.

Anul trecut, cresterea popularitatii partidelor care se opun acordurilor cu institutiile financiare internationale a determinat amanarea privatizarilor. Premierul Antonis Samaras, care a reusit sa formeze un guvern dupa doua runde tensionate de alegeri generale in vara anului trecut, a promis ca valorificarea activelor statului va fi o prioritate a cabinetului sau.

In ianuarie, FMI a avertizat Grecia ca guvernul trebuie sa actioneze in conformitate cu retorica premierului. criticand progresul prgoramului de privatizari drept "extrem de dezamagitor".

Tinta pentru veniturile obtinute din vanzari de active a fost revizuita la 22 miliarde euro pana in 2020.

Depa furnizeaza gaze companiilor si populatiei, iar Desfa opereaza infrastructura de transport a materiei prime.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume, este cel mai vizibil investitor interesat de preluarea Depa.

Gazprom concureaza cu o asociere formata din companiile grecesti Mytilineos si Motor Oil Hellas, OJSC Negusneft (care vrea sa preia si Desfa), si Gekterna SA si Socar (Azerbaijan).

Operatorul de loteriei Opap, care a inregistrat anul trecut vanzari de 4 miliarde euro, a atras oferte de la 7 investitori. Statul vrea sa vanda 33% din actiunile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri