Administratia SUA a informat ca a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa prin renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA urmare a amenintarilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.
MAE informeaza ca secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica, vineri seara, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in Departamentul de Stat american, la solicitarea partii americane, scrie Mediafax.

"Oficialul american a aratat ca partea americana doreste sa informeze partea romana, in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral si in calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de aparare antiracheta al SUA (Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA), informarea partii romane fiind realizata in prealabil efectuarii anuntului public in acest sens", precizeaza MAE intr-un comunicat.

Oficialul american a aratat, potrivit MAE, ca "Administratia SUA a decis sa ajusteze EPAA prin renuntarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea in principal introducerea in uz a unui nou tip de rachete interceptoare".

"In acelasi timp, partea americana va dezvolta o serie de masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA. Aceasta decizie a fost motivata de necesitatea de a tine cont de evolutiile amenintarilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene. In acelasi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar si ferm ca aceasta decizie de ajustare a EPAA nu afecteaza in niciun fel Romania, faza a 2-a a EPAA - care presupune operationalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 - urmand sa se desfasoare conform calendarului stabilit, fara niciun fel de modificari sau intarzieri. De altfel - a reconfirmat oficialul american - tipul de interceptor care urma sa fie introdus in uz in cursul fazei a 4-a nu a fost, inca de la inceputul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protectia teritoriului, populatiilor si fortelor membrilor europeni ai NATO", se arata in comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a luat nota de cele comunicate si a multumit, potrivit MAE, pentru informarea partii romane in prealabil anuntului public privind adaptarea EPAA, ceea ce reprezinta un gest firesc subscris Parteneriatului Strategic.

"A aratat ca partea romana este angajata in operationalizarea fara intarzieri a Bazei Deveselu, in cadrul fazei a 2-a a EPAA, si a subliniat ca este important ca ajustarea proiectului sistemului antiracheta nu aduce nicio atingere acestei etape in care este implicata Romania. Bogdan Aurescu a informat asupra desfasurarii Dialogului Strategic pe teme de securitate romano-polonez din cursul zilei, pe agenda caruia s-a aflat si apararea antiracheta. Totodata, oficialul roman a propus subsecretarului de stat american organizarea de consultari pe teme de securitate la Bucuresti, in perioada urmatoare, invitatie acceptata cu placere de omologul american", informeaza MAE.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, s-a intalnit, marti, la sediul MApN, cu Damon Wilson, Executive President al Consiliului Atlantic SUA, o tema importanta a discutiilor fiind procesul de pregatire a bazei de la Deveselu. Potrivit sursei citate, ministrul Apararii a prezentat oficialului american stadiul lucrarilor la aceasta baza. "In acest moment, lucrarile sunt avansate, autoritatile locale iau masuri pentru ca drumul de acces si sistemul de canalizare sa sustina activitatea bazei si sa faciliteze conditiile de transport", a afirmat Dusa.

La randul sau, Damon Wilson a precizat ca Romania este un aliat viabil pentru toate proiectele demarate cu Statele Unite ale Americii. "Proiectul Deveselu este unul important care va lega cele doua tari pentru anii care urmeaza. Vreau sa va felicit pentru cresterea bugetului de aparare, ceea ce va usura procesul de modernizare si inzestrare", a aratat el.

Fox News relata, in februarie, citatnd o ancheta a Congresului, ca studii secrete ale Departamentului Apararii pun la indoiala faptul ca sistemul de aparare antiracheta ce ar urma sa fie amplasat in Europa va putea sa protejeze Statele Unite de rachetele iraniene. Ambasada americana de la Bucuresti informa, in acel context, ca SUA raman angajate proiectului scutului antiracheta din Europa, iar calendarul de constructie a bazei de la Deveselu din Romania va continua asa cum a fost stabilit.





Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a intrat in vigoare pe 23 decembrie 2011. Acordul privind amplasarea in Romania a unor elemente ale scutului american antiracheta a fost semnat, la 13 septembrie 2011, la Washington, in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu, la un an si jumatate de la anuntul privind participarea Romaniei la acest proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri