Bancile din Cipru raman inchise dupa ce legislativul a respins propunerea liderilor europeni de a confisca o parte din depozitele din sistemul bancar cipriot. In acest context, statul mediteraneean trebuie sa stranga cateva miliarde de euro pentru a-si recapitaliza bancile, astfel incat sa fie din nou eligibile pentru a primi lichiditate de la BCE.
Cipriotii si rezidenti straini de pe insula mediteraneeana au primit in weekend o veste socanta, prin anuntul unui acord cu Uniunea Europeana (UE) cu privire la un plan de salvare in valoare de zece miliarde de euro ce include o taxa exceptionala si fara precedent asupra depozitelor bancare.

Suprataxarea depozitelor este cel mai controversat aspect al planului de salvare, in conditiile in care reprezinta o premiera in istoria programelor de asistenta financiara.

Potrivit Business Insider, cipriotii au protestat cu privire la aceasta masura, politicienii nefiind inclinati astfel sa tina partea liderilor europeni. Ca urmare, masura de suprataxare a depozitelor a fost respinsa cu o majoritate de voturi.


Ce solutii mai poate gasi Cipru acum?

Analistul Societe Generale Anatoli Annenkov ofera doua scenarii pentru iesirea din impas a Ciprului:

1) Cipru poate sa gaseasca alternative pentru a strange 5,8 miliarde euro, suma estimata ca ar fi putut sa fie colectata din taxarea depozitelor. Analistul crede ca legislativul ar putea sa hotarasca o taxa mai mare pentru depozitele mai mari de 100.000 euro si una mica pentru depozitele mici sau s-ar putea gandi la vanzarea de active ale statului.

2) Al doilea scenariu vizeaza un compromis din partea Eurogroup, adica sa accepte un nivel al datoriei publice mai mare, similar cu ceea ce a acceptat in cazul salvarii Greciei, insa probabil cu aplicarea unor conditii mai stricte.

"In functie de structura acestei intelegeri si de ratele de dobanda, necesarul de finantare a Ciprului ar putea sa scada cu 2,5 miliarde euro. Oricum, mai raman 3,3 miliarde euro pe care Cipru trebuie sa le gaseasca, fie printr-o noua taxa aplicata depozitelor mai mari de 100.000 euro, printr-o intelegere cu creditorii sau prin vazarea de active", a explicat analistul SocGen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri